Radio 2

Bijna helft van kinderen in kleine dorpscrèche van Dikkebus is tweeling

Ze zien tegenwoordig dubbel in de kleine crèche van het Ieperse dorp Dikkebus. Van de 18 kinderen die er opgevangen worden, zijn er 8 kinderen deel van een tweeling. Gelukkig zijn maar 2 tweelingparen identieke tweelingen. "Het is nu al soms verwarrend", zegt een van de onthaalmoeders. "Al is het ook wel fijn werken met tweelingen, ze zijn anders ingesteld dan andere kinderen."

Sinds een tweetal weken worden er 4 tweelingen opgevangen in de crèche van Dikkebus. En dat is best wel uitzonderlijk. Niet alleen is het een vrij kleine crèche, tot voor kort waren er nog nooit eerder tweelingen geweest. En nu dus plots 4 ineens. 2 tweelingparen zijn twee-eiig, de 2 andere eeneiig en dus identiek. "Wat soms wel verwarrend is", bekent onthaalmoeder Evy Bels. "We durven al eens twijfelen wie wie is bij de identieke tweelingen. Ze hebben vaak ook dezelfde kleren aan. Ellis en Ida, twee meisjes van 6 maanden, dragen gelukkig een andere broek vandaag. En Martha en Anna, 9 maanden, hebben een ander kleur van mutsje aan. 

Radio 2

Evy had tot voor kort nog geen ervaring met tweelingen, maar ze is aangenaam verrast. "Het valt mij op dat ze iets meer geduld hebben doordat ze altijd samen zijn. Ze hebben ook meer structuur, ze slapen en eten bijvoorbeeld op hetzelfde moment. En ze hangen ook sterk aan elkaar, dat merken we ook bij de twee-eiige tweelingen, Myron en Maëlle (1 jaar) en Lars en Finn (2 jaar). Als Lars of Finn verdrietig is, zal de andere al eens sneller een knuffel geven of een zoen om zijn broer te troosten". 

Tweelingen hebben iets meer geduld omdat ze altijd samen zijn

Onthaalmoeder Evy Bels

In september 'maar' 3 tweelingen meer

De uitzonderlijke situatie in de crèche van Dikkebus zal niet zo lang meer duren, want in september mogen Lars en Finn naar de kleuterklas. Tenzij er natuurlijk nog tweelingen bijkomen in de regio. 

Radio 2

Meest gelezen