Hoofdonderhandelaar Michel Barnier en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gisteravond in het Europees Parlement.

Europees Parlement keurt handels- en samenwerkingsakkoord met Verenigd Koninkrijk definitief goed

Het Europees Parlement heeft het handels- en samenwerkingsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk definitief goedgekeurd. Dat akkoord - een gevolg van de brexit - trad op 1 januari voorlopig in werking, omdat er na moeizame onderhandelingen onvoldoende tijd was overgebleven om het te laten goedkeuren. Nu kan het definitief in werking treden.

Het debat en de stemming over het akkoord vonden gisteravond plaats. Vanmorgen maakte Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli de uitslag bekend. 660 parlementsleden hebben het akkoord goedgekeurd, 5 stemden tegen. Er waren ook 32 onthoudingen.

Over het handels- en samenwerkingsakkoord is tien maanden onderhandeld, van maart tot en met december 2020. Het akkoord werd maar op de valreep gesloten, net voor de Britten definitief uit de Europese Unie zouden stappen.

Het akkoord regelt de nieuwe handelsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Dat was nodig omdat het Verenigd Koninkrijk ervoor gekozen had om uit de Europese interne markt en douane-unie te stappen. Maar het is meer dan een handelsakkoord, er zijn ook afspraken gemaakt over samenwerking op verschillende domeinen.

Omdat de onderhandelingen zo moeizaam verliepen, was er eind vorig jaar onvoldoende tijd over om het akkoord nog te laten goedkeuren door het Europees Parlement. Daarom ging het op 1 januari voorlopig in werking. Met de goedkeuring in het parlement kan het nu definitief in werking treden. Het Britse parlement had het akkoord eind vorig jaar al goedgekeurd. Ook de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese lidstaten moeten het akkoord nog goedkeuren, maar dat is maar een formaliteit.

Een getrouwe uitvoering is essentieel

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen

Europees Raadsvoorzitter Charles Michel reageert tevreden op de goedkeuring door het parlement. "Dit is een grote stap vooruit in de relaties tussen de EU en het VK en betekent de start van een nieuw tijdperk. De EU zal zich constructief blijven opstellen als een goede vriend en partner van het VK."

Ook Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verwelkomt de goedkeuring. "Het akkoord vormt de basis van een sterk en nauw partnerschap met het VK." Ze benadrukt wel dat "een getrouwe uitvoering" ervan "essentieel" is. Von der Leyen zegt dat niet zomaar, de Europese Commissie stelde het Verenigd Koninkrijk onlangs in gebreke wegens de schending van het eerdere brexitakkoord.

De Britse premier Boris Johnson heeft het over de "laatste stap in een lange reis". "Nu is het tijd om vooruit te kijken en een meer Werelds Brittanië te bouwen."

Tijdens het debat gisteravond kwam ook Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier aan het woord. De Fransman onderhandelde jarenlang met de Britten, eerst over de politieke brexit (de scheiding zeg maar), daarna over het handels- en samenwerkingsakkoord. Na zijn tussenkomst kreeg hij een staande ovatie van de (door corona beperkt aanwezige) parlementsleden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen