Corona doet mensen boeken schrijven: "We krijgen elke dag zo'n tien manuscripten binnen"

Uitgeverij Clavis in Hasselt merkt dat mensen meer boeken schrijven tijdens deze coronacrisis. De uitgeverij krijgt nu 25 tot 30 procent meer manuscripten binnen. Maar die zijn niet allemaal even goed.

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat heel wat mensen in hun pen zijn gekropen en zijn begonnen aan een eigen boek. Als een droom die eindelijk uitkomt. Uitgeverij Clavis in Hasselt merkt een stijging van 25 tot 30 procent van het aantal manuscripten dat ze binnenkrijgen. Maar niet alles is voor publicatie vatbaar, volgens Kristien Werck van Clavis. "Schrijven is toch wel een apart vak", zegt Werck. "Het grote deel van de manuscripten die we binnenkrijgen kunnen we dan ook niet uitgeven." Uiteindelijk wordt van alles wat er binnenkomt zo'n 3 procent uitgegeven. En daar horen ook de buitenlandse projecten bij, die worden aangereikt door buitenlandse uitgevers en literair agenten. 

Soms ontvang je iets van 400 pagina's en merk je al na 30 pagina's dat het er niet inzit 

"Wij ontvangen elke dag ongeveer 10 manuscripten", legt Werck uit. "Meestal teksten van prentenboeken of jeugdboeken, of portfolio's van illustratoren." Van mensen die met hun creatieve ideeën aan de slag zijn gegaan. "We hebben de handen ermee vol." Maar schrijven is dus een apart vak en een groot deel kan niet uitgegeven worden.

Beluister hier het gesprek, en lees hieronder verder:

Feedback

"Ik ben altijd blij om al die creativiteit te zien, maar daarom is het niet altijd even geschikt om het professioneel uit te geven", zegt Werck over de grote toestroom. Daarmee worden heel wat dromen doorprikt. "Maar we doen wel ons best om alles te bekijken. Soms ontvang je iets van 400 pagina's en merk je al na 30 pagina's dat het er niet inzit. En dan denk je aan al die uren werk." Het lukt ook niet om iedereen daar een uitgebreide feedback over te geven, maar er zijn wel illustratorendagen, 2 keer per jaar, waarbij er heel persoonlijke feedback gegeven wordt. 

En af en toe zit er ook een pareltje tussen. "Daarom blijven we ook alles bekijken", zegt Werck. "Het is zo mooi als je meteen voelt dat iets heel bijzonder is. Alleen gebeurt dat niet elke week."

Meest gelezen