"Dat jongens de rok van meisjes uittrekken zou nu niet meer als politiek correct aanvaard worden"

Het Eurovisiesongfestival winnen betekent nog niet dat er ook een Europese hit zal volgen. Maar 40 jaar geleden reeg het Britse viertal Bucks Fizz de nummer 1-hits aan elkaar en wist zelfs topnoteringen te halen in landen als Australië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Ook in Vlaanderen steeg "Making your mind up" in mei 1981 door naar de eerste plaats in de hitparade. Het succes van het door muziekkenners vaak omschreven "simpele popdeuntje" werd in grote mate toegeschreven aan een intussen onvergetelijke rokken-act. Al betwijfelen de groepsleden of dergelijk showelement tegenwoordig nog "politiek correct" zou zijn.

Bucks Fizz werd begin jaren 80 samengesteld met het oog op het Songfestival en bestond uit Cheryl Baker, Jay Aston, Bobby G en Mike Nolan. “Making your mind up” was hun debuutsingle en bleek uiteindelijk een schot in de roos. Met dank dus aan de lange en korte rokken.

Cheryl Baker: ""Making your mind up" klonk erg 'rockabilly', waardoor ik vond dat we een lange rok moesten dragen, zo’n rok die wijd uitwaaide. Maar Jay wilde een kort rokje. Dus zei ik: "Waarom zouden we niet beide doen?" Iets waarmee onze choreograaf onmiddellijk akkoord ging. Dus tijdens de zin "If you wanna see some more" werd de lange rok uitgetrokken, met een kleintje eronder. Het was een geniaal idee. Tijdens de repetities van de preselectie reageerde mijn man, die in een andere band zat, bij het zien van de uitkleed-act: "Het is nu al duidelijk wie zal winnen!"" (The Guardian, augustus 2016)

"Lang of kort? Na een tijdje was ik het beu, de discussies daarover tussen de platenmaatschappij, het productieteam, ons management en onze choreograaf. Dus zei ik, al grappend: "Potverdorie, laten we beide doen?" Onze choreograaf zag toen onmiddellijk het licht. Zonder die velcro zou na het Songfestival wellicht niemand nog over ons gepraat hebben." (Northern Soul, september 2017)

"Door de uitkleed-act voegden we een shock-element aan ons optreden toe, waardoor de kijkers ons bleven herinneren. Het was simpel, maar het werkte wel." (Daily Star, maart 2020)

Jay Aston: "Op voorhand hadden we er geen idee van dat de act met de rokken zo belangrijk zou worden. Voor ons behoorde het gewoon bij het optreden. Maar plots omschreef iedereen ons als "die groep met de meisjes en hun rok"." (BBC One, maart 2011)

Cheryl Baker: "De uitkleed-act heeft zeker een invloed gehad tijdens de finale van het Songfestival zelf. Ik denk dat we anders met de 2e plaats tevreden hadden moeten zijn (Bucks Fizz won met 4 punten verschil, red)." (The Guardian)

De interesse voor het nummer was veel groter dan we ooit verwacht hadden

Jay Aston: "Het succes daarna overviel ons compleet. "Making your mind up" werd zelfs een hit in landen waar het Songfestival niet uitgezonden werd. De interesse voor het nummer was dus veel groter dan we ooit verwacht hadden." (ABBA Fanclub)

"Plots stonden we op te treden in Australië, Thailand, Chili en andere Zuid-Amerikaanse landen. Om nog te zwijgen van het heen en weer vliegen naar de meeste Europese landen." (The Fan Carpet, september 2020)

Cheryl Baker: "Het gevoel dat je naar de hoogste positie van de hitparades stijgt, is met geen woorden te beschrijven." (Southend Theatre Scene, september 2016)

"Ik blijf ook nu nog vragen krijgen over die act. Waar ook, of het nu in de supermarkt of het treinstation is, blijven mensen me vragen of ze mijn rok mogen afrukken? Er zijn er zelfs die me er geld voor aanbieden." (The Guardian)

Mike Nolan: "Ik denk dat het nu niet meer op die manier zou kunnen, dat jongens de rok van meisjes uittrekken. Dat zou niet meer als politiek correct aanvaard worden. Er zouden allerlei redenen gevonden worden om een dergelijke act de grond in te boren. Men gaat daar echt wel ver in tegenwoordig." (Daily Star)

Maar 40 jaar geleden kon het nog wel en werd de single ook in Vlaanderen in mei 1981 beloond met een nummer 1-notering in de hitparade. Uiteindelijk werd "Making your mind up" hier de 6de best verkochte plaat van 1981:

Meest gelezen