Dopjes inzamelen voor opleiding blindengeleidehonden is meer dan ooit nodig: "Er is een tekort aan pups"

Verzamel jij ook plastic dopjes om zo geld bij elkaar te krijgen om blindengeleidehonden op te leiden? Dat is nu meer dan nodig, want door de coronacrisis haalden veel mensen een hond in huis. Er is een tekort aan pups en ze zijn ook fors duurder geworden. Maar het Belgisch Centrum voor Geleidehonden heeft bij "De Inspecteur" op Radio 2 ook goed nieuws: “We hebben zelf een kweekprogramma opgezet voor honden.”

Tekort aan pups door de coronacrisis  

"Er is niet alleen een alleen een tekort aan pups omdat meer mensen een hond in huis hebben gehaald tijdens de coronacrisis", vertelt Arthur Vandenbosch van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden bij De Inspecteur op Radio 2.

“Vorig jaar in maart, april en mei mochten er alleen essentiële verplaatsingen gebeuren. Het dekken van honden viel daar niet onder, en daardoor kwam er een tekort aan pups. En als er geen pups zijn, wil dat zeggen dat er twee jaar later ook geen geleidehonden zijn.”

Bovendien zijn pups fors duurder geworden: “Grote vraag en geen aanbod, dan gaat de prijs stijgen. Een pup kostte in het verleden 1200 tot 1300 euro. Dat is nu gestegen tot 1700 euro en meer", zegt Vandenbosch.

Eigen kweek

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden kweekt gelukkig ook zelf honden, zegt Arthur Vandenbosch: “We hebben het geluk dat we in 2018 de strategische beslissing namen om zelf een kweekprogramma op te zetten. Zo wilden we de kwaliteit van onze honden verbeteren en zorgen voor een constante aanvoer van pups. We hebben op dit moment 40 pups bij pleeggezinnen zitten.“

Achteraf bleek die aanpak de juiste beslissing op het juiste moment. “In 2018 hadden we een verhouding van 20% eigen kweek en 80% aankoop. Nu hebben we dat kunnen omdraaien naar tot 80% eigen kweek en 20% aankoop.“ 

Inzameling van plastic dopjes is broodnodig  

De dopjesactie is een belangrijke bron van inkomsten voor de opleiding van blindegeleidehonden. "Die honden zijn onmisbaar", zegt Arthur Vandenbosch. "Niet alleen blinden, maar ook slechtzienden doen er een beroep op."

“Die dopjes, ook weer gedragen door vrijwilligers, zijn voor ons broodnodig,” benadrukt Vandenbosch. Het opleiden van een geleidehond is namelijk een dure aangelegenheid. “Een blindengeleidehond kost ongeveer 25.000 euro. De overheid, het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap met name, komt daarin tussen voor 13.000 euro. Tenminste als het dossier dat ingediend wordt door de geleidehondgebruiker wordt goedgekeurd. En daarvoor moet zijn mobiliteit vergroot worden."

Dat betekent niet dat sommige blinden of slechtzienden in de kou blijven staan: "Als het dossier niet goedgekeurd wordt, geven wij die hond ter waarde van 25.000 euro volledig gratis aan de geleidehondgebruiker. Geen enkele gebruiker hoeft dus te betalen voor zijn hond.”  

28 april is de internationale dag van de blindegeleidehond. Een mooie gelegenheid om de dopjesactie nog eens in de kijker te zetten, vindt Vandenbosch. "Voor het opleiden van één blindengeleidehond zijn ongeveer 83.000 kg dopjes nodig. Die worden verkocht aan een recyclagebedrijf dat ze verwerkt tot nieuwe materialen."

Welke dopjes zamel je in en waar bezorg je ze? 

 

soorten dopjes

Zowat alle dopjes van plastic zijn bruikbaar. Verzamelde dopjes breng je naar het inzamelpunt in je buurt. Dat kan bijvoorbeeld een school, een bedrijf, of een winkel zijn. Op de website van de dopjesactie vind je meer informatie en adressen van inzamelpunten.  

 

Meest gelezen