Videospeler inladen...

Drie ooievaarskuikentjes geboren in Lokeren: "Uniek dat vogels er zonder hulp van mensen broeden"

Er zijn drie ooievaarskuikentjes geboren in natuurreservaat de Buylaers in Lokeren. Dat is uitzonderlijk, want er zijn maar weinig nesten in Vlaanderen waar ooievaars volledig natuurlijk broeden. "Er is nog één ei dat misschien later uitkomt", zegt Sarah Geers van vzw Durme.

Op een nestpaal van negen meter hoog in natuurreservaat de Buylaers in Lokeren zitten drie piepkleine ooievaarskuikentjes. "Het unieke is dat het om een natuurlijk ooievaarskoppel gaat. Er zijn wel verschillende andere kolonies in Vlaanderen, maar die worden altijd bijgevoederd door mensen. Hier in Lokeren heb je een nest waar ze zonder tussenkomst van de mens broeden", vertelt Sarah Geers van vzw Durme.

Kleine pluizige kuikens met zwart bekje

Oorspronkelijk lagen er vijf eieren in het nest. "Dat is uitzonderlijk veel, meestal zijn het er maar twee of drie. Er zijn nu al drie eieren uitgekomen. We hebben met een drone over het nest gevlogen en hebben er nog een ander ei gezien dat misschien zal uitkomen. Het vijfde ei lijkt verdwenen. Dat is waarschijnlijk uit het nest gevallen."

De ooievaarskuikens zien er grijzig en pluizig uit, en ze hebben een zwart bekje. "Ze zijn nu nog heel klein in vergelijking met volgroeide ooievaars", zegt Geers. "Maar ze groeien enorm snel. Elke week verdubbelen ze nu qua grootte. Echt spectaculair om op te volgen en heel schattig om te zien. Vanop de dijk kan je recht in het nest kijken met de verrekijker."

(Bekijk de video van de ooievaarskuikentjes van vzw Durme)

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen