Europees Parlement wil gratis coronatests voor wie deze zomer op reis gaat

Europa wil tegen de zomer een uniform "coronacertificaat" klaar hebben. Eén van de voorwaarden om met zo'n certificaat op reis te kunnen, is het afleggen van een negatieve coronatest. Die test moet gratis zijn, volgens het Europees Parlement. Anders is er sprake van ongelijke behandeling in vergelijking met mensen die een certificaat krijgen omdat ze gevaccineerd zijn. Vaccins zijn gratis, dus moeten tests ook gratis zijn, vindt het Europees Parlement, dat hierover gaat onderhandelen met de lidstaten. 

Op dit ogenblik zijn er nog altijd veel reisbeperkingen van kracht in de Europese Unie. België schafte pas op 19 april het verbod op niet-essentiële reizen af. Tegelijk willen veel landen weer toeristen kunnen ontvangen, en snakken veel mensen ernaar om een paar weken op vakantie te kunnen gaan in het buitenland. Om te vermijden dat we voor elk land een verschillend certificaat zouden moeten voorleggen, stelde de Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders vorige maand voor om een uniform Europees "digitaal groen certificaat" in te voeren. 

Met dat gratis certificaat (op je smartphone, of of op papier) kan je bewijzen dat je gevaccineerd bent, of dat je onlangs een negatieve coronatest hebt afgelegd, of dat je nog antilichamen in je bloed hebt omdat je onlangs COVID-19 had. Een goed idee, vinden de meeste europarlementsleden, maar ze willen het voorstel nog wat aanpassen. Om te vermijden dat op reis gaan duurder is voor wie nog niet gevaccineerd is (jongeren bijvoorbeeld), vragen ze dat de lidstaten coronatests gratis maken voor wie op reis wil gaan. "Om reizen betaalbaar te houden, wil ik dat het testen voor iedereen gratis is", zei europarlementslid Sara Matthieu (Groen) tijdens het debat over het certificaat. 

Bekijk hier de tussenkomst van Sara Matthieu tijdens het plenaire debat, en lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Geen quarantaine meer voor wie een certificaat heeft?

Een andere uitdrukkelijke eis van het Europees Parlement is dat er geen bijkomende beperkingen meer mogen zijn om te kunnen reizen: wie een certificaat heeft (via vaccinatie, een recente negatieve test, of omdat hij/zij antilichamen heeft), kan dus niet meer verplicht worden om bij aankomst in een ander land of bij terugkeer in quarantaine te gaan.  

Het Nederlandse europarlementslid Esther De Lange gaf het voorbeeld van een verpleegkundige, die haar een mail stuurde: "Indien quarantaine na terugkeer standaard blijft, gaat ook deze zomervakantie aan deze verpleegkundige voorbij. Thuiswerken is voor haar geen optie, en nog eens twee weken vrijaf nemen ook niet. "Uniforme toepassing en handhaving, zodat er geen nieuwe restricties komen", dat moet volgens Tom Vandenkendelaere (CD&V) één van de doelstellingen zijn van het certificaat. 

Tijdens het debat waarschuwde Tom Vandenkendelaere voor chaos als elk land zijn eigen regels blijft bepalen. Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Krijgt het Europees Parlement zijn zin?

Een delegatie van het Europees Parlement gaat nu over deze eisen onderhandelen met de 27 lidstaten (Portugal, dat nu EU-voorzitter is, voert die onderhandelingen in naam van de 27).  Dat belooft moeilijk te worden. Het zijn immers de lidstaten die zelf bepalen of tests gratis zijn. Zoiets kan niet zomaar in een Europese wet geregeld worden, vindt EU-commissaris Reynders.  

Het Nederlandse liberale europarlementslid Sophie in 't Veld (D66) riep hem op om creatief te zijn: "Tests die op de interne markt op commerciële basis verkocht worden, kunnen worden reglementeerd".  Over de eis om de quaranaineverplichting af te schaffen voor houders van een certificaat, hebben de lidstaten ook een compleet ander standpunt: de lidstaten zijn bevoegd om beperkingen op te heffen, vinden zij, en dat moet zo blijven, het mag niet in deze Europese wet over het certificaat geregeld worden. 

Zeg niet: digitaal groen certificaat, zeg wel: EU COVID-19 certificaat

Een derde eis van het parlement zal wellicht voor minder protest zorgen: het parlement wil de naam van het "Digitaal groen certificaat" veranderen in "EU COVID-19 certificaat". De onderhandelingen tussen het parlement en de lidstaten gaan eind deze week of begin volgende week van start, en moeten in de loop van de maand mei afgerond zijn. De Europese Commissie wil begin juni een proefproject doen, zodat het certificaat tegen het begin van de zomervakantie overal in de EU gebruikt kan worden om het vrij verkeer van personen weer mogelijk te maken. 

Meest gelezen