Graffitispuiters en senioren samen achter het schildersdoek: “Zij heeft haar visie, ik de mijne"

Senioren en jongeren die samen graffitikunst maken. Dat is het opzet van Graffiti vzw voor de wedstrijd Jong en Oud van de stad Gent. "We gaan al zeker op 6 locaties spuiten en zoeken daarvoor nog 4 artistieke senioren", klinkt het bij de organisatie. "Bij deze doen we een warme oproep aan schilders, tekenaars of textielbewerkers die hun buurt graag willen opfleuren."

“Het is toch even wennen. Ik ben het gewoon om thuis op papier te schetsen. Nu ben ik plots een werk aan het maken dat even groot is als ikzelf”, vertelt Robert (84) terwijl hij naar z'n doek staart. Met behulp van graffitikunstenaar Reus is de artistieke tachtiger druk in de weer in de tuin van het Antoniushof, een site met servicewoningen vlak bij het AZ Sint-Lucas. “De grootste uitdaging is het omgaan met de spuitbus. Makkelijk, zou je denken. Maar niets is minder waar."

(Robert voor z'n doek. Lees verder onder de foto)

 Normaal dek ik mijn werk af met gesmolten was, vandaag doen we dat met tape

Rita, batikkunstenares

"Het is eens iets anders dan wat ik gewoon ben, maar dat maakt het niet minder leuk", vertelt Rita (78). Een gebroken pols weerhield de kranige dame er niet van om vandaag haar kunsten te tonen. "Voor dit werk zijn we vertrokken vanuit batik (een oude kunstvorm om patronen te verven op weefsels) omdat dat mijn specialiteit is. Normaal dek ik mijn werk af met gesmolten was, vandaag doen we dat met tape." 

"Dat maakt het ook boeiend: zij heeft ervaring met een compleet verschillende vorm van kunst”, vult Nekvel, de graffitipartner van Rita, aan. “Zij heeft haar visie, ik de mijne. We zoeken nu naar een manier om beide beschouwingen samen te brengen."

(Rita en graffitiartiest Nekvel. Lees verder onder de foto)

De vier kunstenaars zetten vandaag niet alleen hun doek, maar ook het project 'Le Mur' in de verf: een initiatief dat jong graffititalent helpt om een portfolio op te bouwen op interessante plaatsen in onze stad, zoals bijvoorbeeld aan BarBroos op de Oude Beestenmarkt. "Het project bestond al, maar is nu vernieuwd met een intergenerationele insteek", legt Angelique Vandevenne van Graffiti vzw uit. We gaan al zeker op 6 locaties in en rond Gent spuiten en zoeken daarvoor nog 4 artistieke senioren. Bij deze doen we een warme oproep aan schilders, tekenaars of textielbewerkers die hun buurt graag willen opfleuren." 

Elk initiatief dat de samenwerking tussen verschillende generaties promoot, maakt kans op een prijs 

Bie Hinnekint, stafmedewerker van de stad Gent

Het initiatief kadert in de jaarlijkse wedstrijd ‘Jong en Oud’ van de stad Gent. Dat net deze week het startschot wordt gegeven, is geen toeval: donderdag 29 april is de Europese dag van solidariteit tussen generaties. "Iedereen die op Gents grondgebied een initiatief op touw zet om de samenwerking tussen verschillende generaties te promoten, maakt kans op een prijs", vertelt Bie Hinnekint, stafmedewerker van het Departement Gezondheid en Zorg. "Inschrijven kan op onze website, www.jongenoudingent.be, tot 31 augustus. Je kan dan 250 euro, 500 euro of 700 euro winnen."

kasto80

Meest gelezen