Videospeler inladen...

Grondwetspecialist André Alen ziet wel iets in voorstel voor België met vier deelstaten

André Alen, grondwetspecialist en voormalig voorzitter van het Grondwettelijk Hof, ziet wel iets in het voorstel van minister van Binnenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen Annelies Verlinden (CD&V) voor een nieuwe staatshervorming, waarbij er een nieuw België met vier deelstaten komt. Daarnaast pleit hij voor een beperkte lijst waarin alle bevoegdheden van de federale regering worden opgesomd.

"Ik heb positief gereageerd op het voorstel voor vier deelstaten", zegt André Alen in "De afspraak". Die vier deelstaten zouden dan Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Duitstalig België zijn. "Zo valt het onderscheid tussen gemeenschappen en gewesten weg, want de vier deelstaten krijgen alle bevoegdheden van de gemeenschappen en de gewesten", legt Alen uit.

Voor mij is het geen confederalisme

Grondwetspecialist André Alen

Daarnaast pleit de grondwetspecialist voor de uitvoering van artikel 35 van de Grondwet. In mensentaal betekent dat dat er een beperkte lijst van de federale bevoegdheden wordt opgesteld. "Al de rest zit bij de deelstaten", zegt Alen nog.

"Voor mij is het geen confederalisme", vindt hij. "Wat artikel 35 van de Grondwet doet, is wat de klassieke federale grondwetten doen." Zo somt ook de Amerikaanse grondwet de bevoegdheden van de federale regering in Washington op.

André Alen ziet het nieuwe België met vier deelstaten als een ultieme staatshervorming. "Er is niet veel meer te verdelen onder gemeenschappen en gewesten", zegt hij. Wat wel nog beter kan, is de verdeling van de bevoegdheidspakketten. Zo vindt hij het gezondheidsbeleid nu te veel een doolhof, waarbij niemand nog weet welk niveau waarvoor bevoegd is. Dat moet dus beter.

De Brusselaars moeten uiteindelijk hun instellingen vereenvoudigen

Grondwetspecialist André Alen

Wat ook beter moet, is de toestand in Brussel. Die moet dringend worden aangepakt als Brussel een volwaardig gewest moet worden. "De Brusselaars moeten uiteindelijk hun instellingen vereenvoudigen", vindt Alen. Hij heeft het dan over de wildgroei aan mandaten, over de 19 gemeenten met hun eigen bevoegdheden of over de 6 verschillende politiezones. Dat kan volgens Alen veel eenvoudiger - en dus efficiënter - door meer bevoegdheden naar het Gewest over te hevelen.

Daarnaast moet de band tussen Brussel en Vlaanderen behouden blijven. "Vlaanderen moet dan instaan voor de normering en de financiering van de Vlaamse instellingen in Brussel, zoals cultuur, onderwijs, gezondheid en zorgverlening", aldus de grondwetspecialist. In het Nederlandstalige onderwijs in de hoofdstad bepaalt Vlaanderen dan de normen en de financiering, terwijl de Brusselse regering verantwoordelijk wordt voor de uitvoering.

Kan Brussel in zo'n scenario hoofdstad van Vlaanderen blijven? "Ja, waarom niet? Als je de band tussen Vlaanderen en Brussel behoudt, kan dat."

Een België met vier deelstaten is onmogelijk tegen 2024. "Om die vier deelstaten in te voeren, is een grondwetsherziening nodig", legt Alen uit. Hij rekent voor dat het best wel tien jaar kan duren voor ons land een nieuwe - definitieve - structuur heeft.

Bekijk hieronder het gesprek met André Alen in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen