Kamerplant verkocht voor 1.799 euro: wat maakt hem zo bijzonder?

In een tuincentrum in het Oost-Vlaamse Lovendegem is een kamerplant verkocht voor 1.799 euro. Het gaat om een monstera adansonii variegata, een tropische gatenplant met witte en gele bladeren. "Veel geld maar niet onbegrijpelijk", zegt Bram Rammeloo, de directeur van het Arboretum in Kalmthout, aan Radio 2 Antwerpen. “Mensen kopen ook graag zeldzame dingen om anderen de loef mee af te steken."

Nee, het is geen tikfout. In tuincentrum Intratuin in Lovendegem ging een kamerplant over de toonbank voor 1.799 euro. En dat voor een plantje van amper 15 centimeter groot. De monstera adansonii variegata, is een tropische gatenplant met witte en gele bladeren. De dure plant is familie van de “gewone” monstera adansonii, die je op de foto bovenaan ziet. Het normale gatenplantje wint de laatste tijd aan populariteit en kost amper 10 euro. Vanwaar dat prijsverschil?

Door de coronacrisis zijn we veel meer met planten bezig dan vroeger

Bram Rammeloo

Moeilijker te kweken

“In tegenstelling tot die gewone monstera-plant groeit deze geel-witte variant trager en daardoor is hij ook moeilijker te kweken”, zegt Bram Rammeloo van het Arboretum Kalmthout in "Start Je Dag". "Al is het niet onmogelijk, want met de juiste voeding en hoeveelheid water kan je hem over enige tijd wellicht wel stekken. De plant kan ook gemakkelijk tien jaar oud worden.”

"Planten zijn de nieuwe huisdieren"

Dat de plant voor zo veel geld verkocht wordt, verbaast Rammeloo niet. “Kamerplanten zijn de laatste tijd weer ontzettend hip geworden om verschillende reden. Enerzijds is er het coronavirus waardoor we allemaal permanent thuis zitten waardoor we ons met ons interieur bezighouden. Planten zijn eigenlijk de nieuwe huisdieren geworden. Anderzijds doen plantenfoto’s het altijd goed op Instagram. Daarnaast verzamelen mensen graag dingen waar ze anderen de loef mee kunnen afsteken. Het doet me denken aan de tulpenmanie in Amsterdam in de zeventiende eeuw. Toen werden er ook monsterbedragen betaald voor tulpenbollen.”

Zou Rammeloo zelf zoveel geld aan een plant geven? "Dat denk ik niet. Voor dat bedrag kan je ook een goede tuinaannemer inhuren die een mooie, grote boom in je tuin kan plaatsen die langer meegaat. Al moet iedereen dit voor zichzelf uitmaken natuurlijk." Wie de dure monstera in het Kalmthoutse Arboretum wil bewonderen is er trouwens ook aan voor de moeite. "Wij hebben alleen buitenplanten."

Bekijk hieronder de reportage uit het Laat Journaal:

Videospeler inladen...

Uniek stuk gegeerd bij plantenverzamelaars

Valerie De Baerdemaecker begrijpt de hoge prijs voor deze monstera. Zij verzamelt zelf planten en heeft daarover een blog, Green Ghent. "Het is een erg zeldzame variant, met mooie schakeringen door de gele en witte bladeren", legt ze uit. Bovendien is het de afgelopen jaren een echte hype geworden, "om een groene woonkamer te hebben." 

Ik was even van mijn melk toen ik de plant  spotte

Valerie De Baerdemaecker, plantenliefhebber

Correcte prijs

Volgens Valerie is de hoge prijs voor de kamerplant terecht, "afgestemd op de vraag en het aanbod." Enkel een plantenkenner zou zo'n plant aanschaffen, vermoedt ze. "De plant vraagt veel zorg. Hij verdraagt geen direct zonlicht, maar heeft wel indirect licht nodig." Ook is de plant benevelen uit den boze, want hij "moet door de lucht bevochtigd worden".

Beluister ook het gesprek bij Radio 2 Oost-Vlaanderen over de plant:

(De dure monsteraplant uit Intratuin kan je hieronder bekijken)

kasto80

Meest gelezen