Pexels-Gerd Altmann

Kan immunotherapie een oplossing zijn tegen de ziekte van Alzheimer?

De Gentse universiteit krijgt een half miljoen euro van de Stichting Alzheimer Onderzoek. Met het geld zullen twee projecten onderzoek doen naar behandeling van de ziekte. Een van de projecten onderzoekt of het mogelijk is om een therapie te ontwikkelen die inwerkt op het immuunsysteem, zoals al gebeurt bij kanker. Op dit moment bestaat er nog geen enkele behandeling van de ziekte van Alzheimer. 

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Iemand die alzheimer heeft, heeft problemen met het geheugen, en naarmate de ziekte vordert krijgt de persoon in kwestie ook meer moeite met dagelijkse vaardigheden. De Stichting Alzheimer Onderzoek is een Belgische non-profitorganisatie die financiële steun geeft aan wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. Zij geeft de Gentse universiteit nu een half miljoen euro voor twee projecten die onderzoek doen naar alzheimer. Een van de projecten onderzoekt of een therapie, die ons eigen immuunsysteem inschakelt, tegen de ziekte kan werken.

We willen bekijken of immunotherapie, zoals al gebruikt wordt bij kanker, ook kan helpen in de strijd tegen alzheimer
Professor Roosmarijn Vandenbroucke

Zo'n immunotherapie bestaat al om kanker te bestrijden, maar werkt het principe ook bij de ziekte van Alzheimer? Professor Roosmarijn Vandenbroucke van de Gentse universiteit: "Wij gaan een nieuw soort therapie uittesten, en onderzoeken, of het mogelijk is om alzheimer te behandelen, of op zijn minst te vertragen, aan de hand van immunotherapie. Dergelijke therapie wordt al gebruikt in de behandeling tegen kanker, en wij gaan bekijken of dat ook kan bij deze ziekte."

Ons eigen lichaam als therapie

Immunotherapie betekent dat het eigen immuunsysteem wordt gebruikt om een ziekte te behandelen. Dus zou ons eigen lichaam kunnen vechten tegen de ziekte van Alzheimer? 

Misschien kunnen we onze eigen natuur gebruiken in de strijd tegen alzheimer
Professor Roosmarijn Vandenbroucke

Eenvoudig uitgelegd: in ons lichaam hebben we cellen die slechte eiwitten kunnen aanvallen. Die cellen kunnen antistoffen aanmaken tegen de eiwitten die ons lichaam schade willen berokkenen. "Wij gaan onderzoeken of we die cellen kunnen stimuleren, activeren, om van nature antilichamen aan te maken."

De eerste behandeling tegen alzheimer?

Zo'n immunotherapie bestaat al bij de behandeling van kanker. De kennis die onderzoekers daarvan hebben opgedaan kan nu gebruikt worden bij dit onderzoek. En dat is broodnodig: "Op dit moment bestaat er nog geen enkele behandeling tegen de ziekte van Alzheimer. Ik ben er zeker van dat we met dit onderzoek sowieso heel veel zullen bijleren," zegt Vandenbroucke.

Met het geld zal in de praktijk 1 persoon zich op het project kunnen storten, voor een periode van drie jaar. Er zullen drie verschillende strategieën geprobeerd worden: "Ik hoop dat we op het einde van die periode kunnen bewijzen dat een van die manieren kan gebruikt worden om het immuunsysteem in te schakelen."

 Met de andere helft van het half miljoen euro wordt onderzocht of een bepaald eiwit een rol speelt bij de ontwikkeling van de ziekte, en of het kan aangepast worden.

kasto80

Meest gelezen