Kuikentjes moeten zwemmen voor hun leven in Zaventem: "Boord tussen vijver en broedeiland te hoog"

In een vijver in het park Mariadal in Zaventem zijn verschillende kuikentjes in moeilijkheden geraakt omdat ze niet meer op het broedeiland raakten. De diertjes konden de 50 centimeter hoge boord niet op en dreigden te verdrinken. Er konden 13 eendjes gered worden, vijf zijn er verdronken.

De kuikentjes van de eenden, ganzen en waterhoentjes raakten niet meer bij hun broedplaats omdat de boord tussen de vijver en broedeiland zo'n 50 centimeter hoog is en dat is te hoog voor deze kuikentjes. Het Wildlife Intervention Team werd tot twee keer toe opgeroepen. 13 diertjes werden gered, vijf zijn er helaas verdronken.

"Afgelopen zaterdag kregen we onze eerste oproep van wandelaars en een natuurfotograaf", zegt Patrick Kix van het W.I.T. "Maandag hebben we terug een oproep gekregen van dezelfde personen. We zijn naar de vijver in het park Mariadal gegaan, en daar lagen al enkele eendjes dood in het water. De rand van dat eiland is ongeveer 50 centimeter groot en de eendjes moeten in feite zwemmen tot de dood.", zegt Kix. “We hebben in totaal een dertiental eendjes kunnen redden. Omdat ik ze eerst niet allemaal kon vangen met mijn schepnet, ben ik zonder kleren met alleen mijn onderbroek aan het water ingegaan, en zo heb ik de rest er kunnen uithalen."

"We hebben dit probleem twee jaar geleden ook al eens gemeld. De gemeente zou zeker vier rampen moeten voorzien aan het eiland tijdens de broedperiode zodat de dieren vlot uit het water geraken", besluit Kix. De gemeente heeft beloofd op zoek te gaan naar een oplossing.

Meest gelezen