Tsjaad
AFP or licensors

"Minstens 9 doden bij protest tegen militaire overgangsraad in Tsjaad", leider militaire raad belooft "dialoog" 

In Tsjaad zijn tijdens demonstraties tegen de militaire overgangsraad in de hoofdstad Ndjamena en in het zuiden van het land volgens een lokale ngo 9 doden gevallen. Er werden ook 36 gewonden geteld en 12 mensen werden opgepakt, dat heeft de Tsjadische conventie voor de verdediging van de mensenrechten (CTDDH) gemeld. De leider van de militaire overgangsraad, zoon van de plots overleden president, heeft intussen beloofd om "een inclusieve, nationale dialoog" te starten over een periode van 18 maanden.

Het officiële sterftecijfer van de demonstraties ligt nog steeds op 2 doden: de autoriteiten erkennen enkel het overlijden van een vrouw in de hoofdstad Ndjamena. Volgens de procureur van de stad zou deze vrouw door demonstranten gedood zijn, daarnaast wordt de dood van een man in Moundou erkend.

De demonstranten protesteren tegen de militaire overgangsraad, die na het onverwachte overlijden van president Idriss Déby Itno de macht verwierf. De protesten richten zich ook tegen Frankrijk, dat de overleden president en diens zoon steunt. De zoon, Mahamat Idriss Déby Itno, werd enkele uren na de dood van de president als voorzitter van de militaire overgangsraad (CMT) geïnstalleerd. Hij is nu staatshoofd en hoofd van het leger. De oppositie spreekt van een staatsgreep en roept op tot protest. 

Conventie spreekt van "schaamteloos bloedbad"

De Tsjadische conventie veroordeelt het "schaamteloze bloedbad". De conventie is zeer scherp voor "het onevenredig gebruik van oorlogswapens" tegen ongewapende demonstranten.

Meerdere getuigen hadden eerder aangegeven dat er verschillende doden in Ndjamena zouden zijn gevallen, maar dat kon nog niet worden bevestigd door een onafhankelijke bron.

"We hebben het lichaam gekregen van een man van 19 jaar die een kogel in de borst kreeg", zei Roger Djimasngar, een verantwoordelijke van het mortuarium in Ndjamena, aan het Franse persagentschap AFP.

(Lees verder onder de foto)

Franse president Emmanuel Macron en leider militaire overgangsraad Mahamat Idriss Déby Itno tijdens begrafenis
AFP or licensors

Tijdens de televisietoespraak van Mahamat Idriss Déby Itno waarin hij  "een inclusieve, nationale dialoog" beloofde, noemde hij zichzelf de nieuwe president van de republiek van Tsjaad en sprak hij zich uit over de rol die hij voor het land weggelegd ziet.


 "Tsjaad zal zijn rang blijven behouden en zijn verantwoordelijkheden opnemen in de strijd tegen het terrorisme en zijn internationale verbintenissen nakomen", aldus Mahamat Idriss Déby Itno. Tsjaad is strategisch gelegen in de strijd tegen Jihadisten in de Sahel-regio

Macron en Tshisekedi veroordelen geweld

De Franse president Emmanuel Macron en de Congolese president Felix Tshisekedi hebben gisteren het geweld veroordeeld. In een gezamenlijk persbericht riepen ze op om het geweld te staken.  Beide leiders benadrukten hun steun aan "een inclusieve overgangsprocedure, die openstaat voor alle Tsjadische politieke krachten, die geleid wordt door een burgerregering van nationale eenheid en die het land naar verwachting binnen 18 maanden naar verkiezingen zal leiden". Frankrijk en Congo zeiden verder gehecht te zijn aan de stabiliteit en integriteit van Tsjaad.

Frankrijk is een sterke bondgenoot van Tsjaad. President Tshisekedi bekleedt dan weer het roulerend voorzitterschap van de Afrikaanse Unie (AU). Beide staatshoofden woonden vorige vrijdag de begrafenis van vader Idriss Déby Itno bij.

De Franse president Emmanuel Macron en de Congolese president Felix Tshisekedi brengen laatste groet aan president Idriss Déby Itno
AFP or licensors

Meest gelezen