LIVEBLOG - Vanaf half mei zelftests voor leerkrachten, alle Vlaamse leerlingen vanaf 10 mei weer voltijds naar school

Alle leerlingen van de 2e en 3e graad secundair mogen vanaf 10 mei weer voltijds naar school. Dat zijn Vlaams minister Weyts en het onderwijsveld overeengekomen. Ook in Franstalig België zal dat vanaf 10 mei kunnen. Intussen blijft het aantal ziekenhuisopnames na een coronabesmetting dalen. Tussen 21 en 27 april zijn elke dag gemiddeld 210 patiënten in het ziekenhuis terechtgekomen, 11 procent minder dan in de voorgaande periode. Blijf op de hoogte over het coronanieuws met onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Zelftests voor leerkrachten vanaf half mei, zegt minister Beke

Vanaf half mei moeten er zelftests voor leerkrachten beschikbaar zijn. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezegd in het Vlaams Parlement. “Het facilitair bedrijf doet er alles aan om dat te kunnen halen tegen midden mei”, aldus Beke. 

In afwachting stelt hij de sneltests die de Vlaamse overheid nu al heeft ter beschikking van het onderwijs.

Bekijk hier de toelichting van minister Beke in het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...

Federale ombudsman krijgt recordaantal klachten over werkloosheiduitkeringen

De federale ombudsman heeft vorig jaar een recordaantal klachten over de werkloosheidsuitkeringen ontvangen. Dat blijkt uit zijn jaarverslag. Bij het begin van de lockdown voerde de regering een systeem van tijdelijke werkloosheid in, wat heeft geleid tot een enorme toename van de aanvragen. De meeste klachten bij de federale ombudsman blijken te gaan over de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen, die enige moeite had om de vele aanvragen verwerkt te krijgen.

Lees meer in dit artikel:

Nieuwe versoepelingen voor woonzorgcentra vanaf 8 mei

Het leven van bewoners van woonzorgcentra zal vanaf 8 mei weer wat aangenamer worden. Zo zullen de twee knuffelcontacten samen op bezoek mogen komen en ze zullen ook weer iets kunnen gaan drinken in de cafetaria. Ook andere bezoekers mogen weer langskomen, zij het met mondmaskers, én ook de kapper is weer welkom. Daarvoor heeft de Taskforce COVID-19 Zorg het licht op groen gezet.

Lees meer in dit artikel:

Corona leidt ook tot meer medisch afval

De coronacrisis is niet alleen een medische en maatschappelijke uitdaging, de epidemie brengt ook extra afval met zich mee. Zo steeg het risicohoudend medisch afval met vijf procent, het niet-risicohoudend met drie procent. "We hebben een tandje bijgestoken om al dat afval vlot te kunnen verwerken", zegt woordvoerder Jan Verheyen van de Vlaamse Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). 

Lees meer in onderstaand artikel:

Overlegcomité zet licht definitief op groen voor opening terrassen

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land heeft het licht nu definitief op groen gezet voor de heropening van de horecaterrassen op 8 mei. Voor die heropening moest aan twee belangrijke voorwaarden worden voldaan en dat is een feit. Zo zal tegen 8 mei de leeftijdsgroep 65-plussers een vaccinatiegraad bereiken van meer dan 80 procent en is ook de toestand op intensieve zorg vandaag beter dan twee weken geleden.

Ook de andere elementen van het "buitenplan" treden in werking op 8 mei: de avondklok valt weg (al wordt die vervangen door een samenscholingsverbod tot drie personen tussen middernacht en 5 uur 's morgens), evenementen en erediensten kunnen buiten plaatsvinden met een maximum van 50 personen en pretparken zullen de deuren opnieuw mogen openen. 

Zwangere vrouw overleden in Brussels ziekenhuis na coronabesmetting: hoe uitzonderlijk is dat?

In Brussel is een zwangere vrouw overleden die was opgenomen op intensieve zorg met een coronabesmetting. Er zijn verder geen details bekendgemaakt. We weten dus niets over de omstandigheden en of de vrouw onderliggende aandoeningen had. Dat zwangere vrouwen een groter risico lopen op een meer ernstige vorm van COVID-19 was al bekend. Maar weten we hoe groot de risico's precies zijn? En hoe uitzonderlijk is het dat een zwangere vrouw overlijdt aan COVID-19?

Lees meer in dit artikel:

Wat als je tweede prik in je vakantie valt? Dan misschien na de zomer

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) pleit ervoor om je te laten vaccineren voor je op vakantie vertrekt. Daarom heeft hij naar eigen zeggen 11 juli geprikt als datum waarop alle volwassenen hun eerste prik moeten hebben gekregen. Niet alleen omdat dit de Vlaamse feestdag is, maar ook omdat dit net voor het bouwverlof valt.

Daarbij rijzen vragen over het opvolgvaccin (de tweede prik). Voor het vaccin van Johnson & Johnson is er maar één prik nodig, maar voor dat van Pfizer/BioNTech is er een tweede prik nodig na 5 weken, voor dat van Moderna na 28 dagen en voor dat van AstraZeneca na 12 weken. "Daarmee is rekening gehouden in het vaccinatieplan", zei Beke in het Vlaams Parlement.

"Het uitnodigingssysteem voorziet een interval van 30 dagen", aldus Beke. Dat betekent dat de code op de oproepingsbrief die je krijgt 30 dagen geldig is. "Als dat voor het opvolgingsvaccin niet zou lukken, zijn we aan het bekijken om je na de zomervakantie opnieuw op een lijst te zetten om alsnog je vaccin te kunnen krijgen in een later tijdsinterval."

Bekijk hieronder de uitleg van Wouter Beke in het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...

België op vijfde plaats in Europees vaccinatieklassement

Er zijn in Europa maar vier landen waar verhoudingsgewijs al meer mensen een eerste inenting hebben gehad tegen corona dan in België. Dat blijkt uit de vaccinatietracker van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Beheersing ECDC. Alleen Hongarije, Malta, Finland en Nederland doen beter. Ook onze regeringscommissaris voor covid Pedro Facon stak zijn vreugde op Twitter niet onder stoelen of banken.

Intussen heeft 26,5 procent van de Europese volwassenen al minstens één dosis van een covidvaccin gehad. 9,6 procent is intussen volledig gevaccineerd. Wat betreft die volledige vaccinaties doet ons land het dan weer veel minder goed binnen Europa. We staan daar op de 24e plaats van de 30.

Meest gelezen