Radio 2

Loopgraaf uit Eerste Wereldoorlog ontdekt in Gavere: "Zo ver in het binnenland, dat is zeldzaam"

Bij archeologische opgravingen in Gavere zijn restanten van een loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog blootgelegd. Aan het einde van die oorlog werd in Gavere nog een belangrijke slag uitgevochten tussen de geallieerden en de Duitse bezetter. “Een loopgraaf zo ver in het binnenland is zeldzaam”, zegt archeoloog Johan Hoorne.

In Gavere zijn restanten van een loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog teruggevonden. De restanten werden gevonden door archeologen op de plaats waar toekomstig bedrijventerrein De Meire’ zal worden aangelegd. “Het is zeldzaam om een loopgraaf terug te vinden, zo ver in het binnenland. Je verwacht ze vooral in de Westhoek”, vertelt Johan Hoorne, archeoloog bij De Logi en Hoorne. 

Radio 2

Einde Eerste Wereldoorlog

De loopgraven lijken te dateren uit de laatste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog. “Ze komen uit een periode kort voor Wapenstilstand, waarbij nog een belangrijke slag werd uitgevochten tussen de geallieerden en de Duitse bezetter”, zegt de archeoloog.

De archeologen vinden het interessant om te zien dat er specifiek in Gavere loopgraven terug te vinden zijn. “Dat betekent dat er ook op andere plaatsen in Vlaanderen nog loopgraven te vinden moeten zijn. De informatie die je uit deze plaats kan halen is uitermate interessant en wordt nu verder onderzocht.” Op een ander stuk van het terrein zijn ook nog resten van een Romeinse boerderij gevonden, maar die komen vaker voor.

Radio 2
kasto80

Meest gelezen