Radio 2

Ruzie tussen Mesen en Heuvelland over vele vrachtwagens: "Wie is er de echte burgemeester van Heuvelland?"

Het zit er bovenarms op tussen Mesen en Heuvelland. De buurgemeenten zouden met een proefproject een oplossing proberen te vinden voor de vele vrachtwagens op hun wegen. Maar Heuvelland schort dat proefproject op. En dat maakt Mesen boos. Burgemeester Sandy Evrard van Mesen (MLM) haalt uit naar zijn collega: "Wie is er de echte burgemeester van Heuvelland?"

Veel heeft te maken met het zware vrachtverkeer van en naar het bedrijf Clarebout Potatoes. Al jaren is er een probleem met de vele vrachtwagens voor dat aardappelverwerkend bedrijf in het centrum van Nieuwkerke in Heuvelland. Die vrachtwagens passeren ook door buurstad Mesen. De gewestweg N314 daar is te smal en er staan langs beide kanten auto's geparkeerd. Dat zorgt veel voor files en onveilige situaties. 

Een tijd geleden leek er een oplossing in de maak. Er was een akkoord tussen het Agentschap Wegen en Verkeer, de stad Mesen en de gemeente Heuvelland om een proefproject uit te werken. Er zou eenrichtingsverkeer komen voor de vrachtwagens, niet voor het gewone verkeer. Maar dat heeft ook gevolgen voor andere ondernemers, zoals pakweg de bakker of een veevoederbedrijf in de straat. En daarom schort Heuvelland het proefproject op, tot groot ongenoeg van Mesen.

Nieuw overleg

Burgemeester van Heuvelland Wieland Demeyer (Gemeentebelangen): "Het gevolg van dat proefproject zou zijn dat een ondernemer in die straat of een zijstraat 15 km zou moeten omrijden, door andere dorpen. Dat is niet veilig en niet haalbaar. Daarom staat dat proefproject on hold. We gaan pleiten voor een andere oplossing om de verkeersdoorstroming te verbeteren."

Mesen vindt het onbegrijpelijk dat Heuvelland het proefproject  geen half jaar wil uitproberen, zoals afgesproken. Volgens burgemeester Sandy Evrard heeft Heuvelland zijn koers gewijzigd omdat aardappelbedrijf Clarebout en ook andere bedrijven het niet zien zitten. Burgemeester Sandy Evrard: "Wij hadden een akkoord maar er werd altijd gevraagd om te gaan praten met de bedrijven. Ze hebben dat altijd voor zich uitgeschoven en nu halen ze argumenten aan om dat te veranderen. Dus stel ik mij de vraag : "wie is er de echte burgemeester in Heuvelland?"

Heuvelland stelt nieuw overleg voor met het aardappelverwerkend bedrijf en de stad Mesen om tot een akkoord te komen.

Meest gelezen