1969 AP

Michael Collins (90) is dood, de "vergeten astronaut" van de maanlanding van Apollo-11 in 1969

In de Verenigde Staten is Michael Collins (90) overleden. Hij was de "derde man" van de Apollo-11 die in juli 1969 de eerste mensen op de maan zette. Collins  bleef aan boord van de commando-capsule van die missie. Hij zette zelf nooit voet op de maan en wordt wel eens "de vergeten astronaut" genoemd. Zijn collega Neil Armstrong stierf al in 2012. Nu ook Michael Collins overleden is blijft van de meest bekende maanmissie alleen nog Buzz Aldrin over.  

De Apollo 11 werd gelanceerd op 16 juli 1969, vanop het Kennedy Space Center in Florida in de Verenigde Staten. De missie zou acht dagen duren. Toen zijn collega's op de maan waren bleef piloot Michael Collins aan boord van de commando-module rond de maan cirkelen. 

Zijn twee collega's Aldrin en Armstrong namen plaats in de maanlander en zetten als eerste mensen ooit voet op de maan. De woorden van Neil Armstrong "one small step for man, a giant leap for mankind" zijn onsterfelijk geworden. Michael Collins bleef liever op de achtergrond. Zijn familie liet vandaag weten dat de voormalige astronaut op negentigjarige leeftijd overleden is, aan de gevolgen van kanker. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het journaal" over Collins, lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

Volgens de familie heeft Michael Collins zijn laatste dagen rustig met zijn familie doorgebracht. "We weten hoe blij hij was het leven geleefd te hebben dat hij heeft gehad" staat er ook nog. 

Collins bleef tijdens de maanmissie 28 uur lang alleen in zijn module, tot collega's Armstrong en Aldrin weer aan boord kwamen na hun "uitstap" naar de maan. Mocht hen iets zijn overkomen, dan had Collins alleen naar de aarde moeten terugkeren. 

Collins kon leven met zijn rol als piloot. Zo verklaarde hij achteraf dat hij "niet het beste van de drie zitjes" had op de Apollo 11, maar dat hij toch tevreden was. De maanlanding zelf maakte hij niet live mee op televisie, wat het commandocentrum na de geslaagde landing over zijn boordradio het grapje liet maken dat hij zowat de enige moet zijn geweest.  

De drie astronauten van Apollo 11, Buzz Aldrin, Michael Collins en Neil Armstrong in 2009.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Jij moet zowat de enige mens zijn die de maanlanding niet op TV kon bekijken 

Mission Control over de boordradio tegen Michael Collins

Bekijk hier een montage met de iconische beelden van de maanlanding van 21 juli 1969 die we 2 jaar geleden maakten naar aanleiding van de 50e verjaardag (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA noemde Collins "een echte pionier". Ook Buzz Aldrin deelde een rouwboodschap. "Waar je ook bent beste Mike, je zal altijd het vuur hebben om ons behendig naar nieuwe hoogten te brengen, en naar de toekomst". 

Michael Collins werd in 1930 geboren in Rome, in een gezin van Amerikaanse militairen. Voor zijn Apollo-avontuur maakte hij in 1966 al een ruimte-uitstap voor het Gemini-programma. Na 1969 zou hij nooit meer de ruimte ingaan. Hij werd directeur van het Nationaal "Air and Space Museum". Collins hield zich bij voorkeur ver van de media en was kritisch voor de vedettestatus die zijn Apollo-vlucht hem had opgeleverd.  

terugkeer na de missie van Apollo 11, 1969
AP1969

Meest gelezen