Nederlandse terrassen weer open: "Het is fantastisch, dit is waar we op hebben gewacht"

Na meer dan een half jaar zijn vandaag de terrassen in Nederland weer open gegaan. Hoewel er een hele handleiding bij komt kijken, voelt het wel als een verademing. "Het is fantastisch, dit is waar we op hebben gewacht", klinkt het in Maastricht. 

Veel opgeluchte en lachende mensen in Nederland, want na een half jaar mochten de terrassen er opnieuw open. Radio 2 Limburg trok naar Maastricht en zag dat terrassen er al goed vol zaten door het goede weer. Maar eerst moest er gereserveerd worden. Alles verliep vlot. "We hebben vanochtend om 9 uur gevraagd of er plaats was en om 12 uur konden we al meteen plaatsnemen op een terras", zegt de Nederlandse Veerle.

Er zijn wel verschillende voorwaarden aan verbonden. Je mag maar met maximum twee personen aan een tafel zitten, er mogen maximum 50 personen op een terras zitten, en ze mogen open zijn tussen 12u 's middags en 18u 's avonds. "Het is zeker een mooi begin, alles is beter dan volledig dicht zijn. Natuurlijk hebben we onze mening over de openingstijden. De mensen om 18 uur naar huis krijgen, dat wordt een hele klus. Zeker als het zo mooi weer is als vandaag", zegt een Maastrichtse uitbater. "Maar we zijn heel blij dat we weer open mogen. De tranen sprongen ons in de ogen."

Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), vroeg met aandrang aan de Belgen om niet naar Nederland te trekken. Toch waren er enkele Belgen te vinden op de terrassen in Maastricht. Hun uitleg was dat ze dichtbij Maastricht wonen en ze langer moeten rijden naar bijvoorbeeld Hasselt of Genk.

De terrassen werden verspreid over het hele Vrijthofplein om beter afstand te houden. Er zijn ook uitbaters die dicht blijven zo lang de ziekenhuizen vol liggen en de cijfers niet verbeteren.

Meest gelezen