Noord-Ierse premier kondigt ontslag aan na moeilijke maanden in de regio: "Het was het voorrecht van mijn leven"

De premier van Noord-Ierland, Arlene Foster neemt ontslag. Ze wil eind mei aftreden als hoofd van de pro-Britse DUP (Democratic Unionist Party) en een maand later als premier, dat heeft ze zelf aangekondigd. Het is al enige tijd onrustig in Noord-Ierland, ook binnen de partij was er politiek ongenoegen over de premier. 

De Noord-Ierse premier Arlene Foster sprak over "het voorrecht van haar leven" om de mensen in Noord-Ierland te dienen. "Ik heb geprobeerd de partij en Noord-Ierland weg te leiden van verdeeldheid, op weg naar een beter pad", zei ze in de aankondiging van haar ontslag op televisie.

Haar ontslag komt na een paar moeilijke maanden in regio, waar de afgelopen weken verschillende keren geweld is uitgebroken door onder meer de woede over het brexitbeleid. In haar periode als DUP-hoofd speelde Foster een belangrijke rol in de gesprekken over de brexit.

Ik heb geprobeerd de partij en Noord-Ierland weg te leiden van verdeeldheid, op weg naar een beter pad

Premier Noord-Ierland


Er is bovendien politiek ongenoegen binnen de partij over Foster. Zo nam de roep om nieuw leiderschap binnen DUP de afgelopen tijd toe en er werd gedreigd met een vertrouwensstemming in het parlement. Foster wordt onder meer verweten de problemen in de nasleep van de brexit niet goed te hebben aangepakt.

De 50-jarige Foster wil ruimte bieden aan haar partij om leiderschapsverkiezingen te organiseren. Ze stopt eind mei na vijf jaar als leider van de pro-Britse DUP. 

Grens staat opnieuw ter discussie

Noord-Ierland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk, niet meer van de Europese Unie. De Ierse republiek net wel. Nu het Verenigd Koninkrijk uit de EU is gestapt, staat de grens tussen Noord-Ierland en Ierland weer ter discussie. Noord-Ierland heeft een speciale status om een harde grens  te voorkomen. Maar Britse loyalisten zijn hiertegen, terwijl Ierse nationalisten net voorstander zijn. 

Het was vooral rond Pasen onrustig in het Britse landsdeel. Het kwam tot rellen tussen Ierse nationalisten en Britse loyalisten, waarbij tientallen agenten gewond raakten. 

Meest gelezen