De kapitein van het schip moest met een reddingshelikopter afgevoerd worden
Foto: defensie

Olietanker in quarantaine voor kust van Zeebrugge na uitbraak corona

Voor de kust van Zeebrugge ligt de olietanker "Nord Oceania" in quarantaine nadat er 13 bemanningsleden positief getest hebben op Covid 19. De kapitein was er zo erg aan toe dat hij met een helicopter geëvacueerd is naar het AZ Sint Jan in Brugge. Er wordt gevreesd voor de Indische variant, gezien de crew ook hoofdzakelijk Indisch is.

 De 182 meter lange "Nord Oceania" vaart onder de Panamese vlag en was van New York onderweg naar de haven van Antwerpen. In New York zou de bemanning gewisseld zijn, hoofdzakelijk met Indiërs. Er wordt vermoed dat iemand van de nieuwelingen besmet was met de Indiase variant en het virus binnenbracht op het schip. 3 belangrijke crewleden zouden ondertussen door corona getroffen zijn: de kapitein, stuurman en chief engineer. De kapitein is ernstig ziek en werd vanmorgen met een NH90-reddingshelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

De evacuatie van de kapitein met de NH90 gebeurde met extra voorzorgsmaatregelen, vertelt boordcommandant Nick Bernaerts. "We moesten speciale pakken, handschoenen en beschermingsmaskers aandoen om besmetting te voorkomen. Ook de patiënt zelf moest speciaal worden ingepakt. Allemaal zaken die in een gewone reddingsactie niet gebeuren." 

Na de vlucht is de helikopter ook ontsmet door een speciaal team uit Kleine Brogel.

Olietanker nog geen toestemming om door te varen

 Intussen moet de olietanker voor de kust van Zeebrugge blijven liggen en kan die niet naar de haven van Antwerpen geloodst worden. Loodsen mogen namelijk niet aan boord.  Saniport, onderdeel van de FOD Volksgezondheid, staat in voor de coördinatie. Gino Claes: "Alles is stabiel nu. Wij willen wel dat de bemanning eerst gewisseld wordt. Ook het volledige schip moet worden ontsmet."  

De rederij, de eigenaar van het schip, zal tegen vanavond laten weten wanneer de bemanning kan vervangen worden en het schip ontsmet. Daarna pas kan de olietanker doorvaren naar Antwerpen. 

Meest gelezen