Radio 2

Onderwijsambassadeurs helpen anderstalige nieuwkomers in Kortrijk

Onderwijsambassadeurs zijn mensen met een migratieachtergrond die nu zelf anderstalige nieuwkomers hun weg helpen zoeken in het Kortrijkse onderwijssysteem.  Deze ervaringsdeskundigen krijgen een opleiding van 6 maanden bij de Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties (FMDO). “Ik ben als nieuwkomer overtuigd van het nut van zo’n ambassadeur”, zegt de Indonesische Sher Gunawan. 

Sher kwam in ons land terecht toen ze 13 was, samen met haar moeder. Ze woont en werkt nu in Avelgem. “Als jonge nieuwkomer kreeg ik meteen de keuze voorgeschoteld welke richting ik zou volgen in het middelbaar onderwijs.  Dat was aartsmoeilijk. Deze ervaring vormt mijn motivatie om anderen te helpen.”  Fatima Boudrar heeft Berberse roots en komt uit Harelbeke. “Ik ben sociaal tolk van beroep en besef het belang om anderstalige nieuwkomers of mensen met een migratieachtergrond goed te informeren in hun eigen taal. Want hun onderwijssysteem verschilt dikwijls sterk van onze mogelijkheden.”

1 op 5 Kortrijkzanen heeft migratieachtergrond

Sher en Fatima behoren tot de eerste lichting onderwijsambassadeurs in Kortrijk. Burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) gaf hen hun diploma. “In  onze stad heeft 1 op de 5 inwoners een migratieachtergrond en ze komen uit 130 verschillende landen. Door het juiste onderwijs te volgen, kunnen ze sneller hun plaats vinden in onze samenleving.” 

Onderwijscafés

De ambassadeurs kunnen gebruik maken van het bordspel “Ouders zonder grenzen” dat de verschillende thema’s rond onderwijs in Kortrijk aankaart en je kan het spelen in 13 verschillende talen. “Maar de coronacrisis dwingt onze vrijwilligers voorlopig te werken via online onderwijscafés”, zegt Ella Cappon van het FMDO.

Na Oostende en Brugge is Kortrijk nu al de derde stad in West-Vlaanderen waar onderwijsambassadeurs actief zijn. De provincie West-Vlaanderen is samen met de stad partner van FDMO in deze campagne. 

Meest gelezen