Recyclagepark Glabbeek gratis vanaf volgend jaar

Vanaf 2022 wordt het recyclagepark van Glabbeek zo goed als gratis. Je zal per jaar gratis een aantal kilo afval naar het recyclagepark kunnen brengen. De gemeente wil daarmee het sluikstorten ontmoedigen. 

"Wij ervaren een groot probleem rond sluikstorten", zegt schepen van Glabbeek Kris Vanwinkelen. "Daarom willen wij het recyclagepark zo veel mogelijk gratis maken om het sluikstorten tegen te gaan. En ondertussen gaan we ook bekijken of we de boetes kunnen verhogen op sluikstorten."

800 kilo snoeiafval gratis

"Mensen zullen per jaar een aantal kilo afval gratis naar het recyclagepark kunnen brengen", zegt Vanwinkelen. "Bijvoorbeeld voor snoeiafval kunnen inwoners 800 kilo per jaar gratis brengen, en dat is ook wat overeenkomt met wat mensen gemiddeld brengen. Het grof huisvuil is wel niet gratis, dat kunnen we ook wettelijk niet doorvoeren. Dat is de enige fractie waar niets aan verandert, maar het grof huisvuil is bij ons sowieso al 30 procent goedkoper dan in andere gemeenten."

Minder inkomsten

Door het recyclagepark gratis te maken, levert dat minder inkomsten op voor de gemeente, maar die worden gecompenseerd, zegt schepen Vanwinkelen: "We hebben de berekening gemaakt en dit is voor ons financieel haalbaar. Want het probleem van sluikstorten kost ons ook een pak geld. Iedere week moeten mensen van de technische dienst ingezet worden om zwerfvuil op te halen en dan moet dat afval nog verwerkt worden. Als we die kost kunnen verminderen, dan compenseert dat de inkomsten die we nu minder gaan hebben door het recyclagepark gratis te maken."

Meest gelezen