rechten: The Royal Family/Twitter

Royals - Koningin Elizabeth opnieuw aan de slag en waarom duikt er een werfstrook op tussen de Serres van Laken?

Groothertogin Maria Teresa maakt op de Amerikaanse tv duidelijk dat een koninklijk leven er eentje is zonder klagen. De Queen hervat haar taken na de uitvaart van prins Philip. Willem-Alexander zit op Koningsdag achter het stuur van een oude bekende. Maar het zijn zijn dochters die de show stelen tijdens een persgesprek. En de Koninklijke Serres in Laken openen mét een brede werfstrook pal in het gazon. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Maria Teresa verschijnt op Amerikaans tv

In Luxemburg heeft groothertogin Maria Teresa een interview gegeven aan de Amerikaanse zender ABC voor de reeks "Behind palace doors" (bekijk de volledige aflevering hier). Ze stelde Luxemburg voor, maar blikte vooral terug op haar vlucht van geboorteland Cuba naar New York, om uiteindelijk als doordeweeks meisje verliefd te worden op een troonopvolger in Genève. Voor hem verhuisde Maria Teresa begin jaren 80 naar de overkant van de oceaan om zich in het kleine hertogdom Luxemburg te schikken naar het traditionele hof.

En schikken was het. Maria Teresa had zich eerst voorgenomen om afstand te houden van Henri van Luxemburg. "Het ergste wat je kan overkomen, is verliefd worden op een kroonprins. Dát is pas een probleem", grapt ze. Toch is het bittere ernst.

Maria Teresa tijdens het interview.
Je geeft je vrijheid op. (...) Je trouwt met een (kroon)prins én een instituut

"Het is een leven waarin je je vrijheid opgeeft, een leven vol toewijding", maakt Maria Teresa zonder verpinken duidelijk. Een zware dobber voor buitenstaanders, voor wie niet opgroeide in koninklijke kringen. "Wanneer je geconfronteerd wordt met situaties waarin je niet kan doen wat je eigenlijk wil... wel dan ga je ook niet klagen." Ze vat het samen als een leven waarin er méér van je gevraagd wordt. "Je trouwt niet alleen met de (kroon)prins, ook met het instituut dat de monarchie is en met een land."

Zender ABC zocht uiteraard de groothertogin op, omdat er gelijkenissen zijn met de hertogin van Sussex, Meghan Markle. Maria Teresa wil over Meghans beslissing om een stap terug te zetten en over haar interview met Oprah Winfrey, niet oordelen. Enkel dat toetreden tot een koningshuis "een enorme uitdaging is, een ongelofelijk verantwoordelijkheid én eer naar een familie toe die je aanvaardt met open armen".

Dat aanvaarden met open armen valt bij Maria Teresa ook met een korreltje zout te nemen, want de relatie met haar schoonmoeder, de Belgische Josephine Charlotte, verliep uitermate stroef. Het leidde in 2002 zelfs tot een openlijke aanval van Maria Teresa.

HERBEKIJK hier die ongeziene familievete met Josephine Charlotte uit het archief van "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Willem-Alexander viert vanuit zijn DAF Kini

De Nederlandse koning Willem-Alexander is dinsdag samen met koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane naar Eindhoven getrokken om Koningsdag te vieren. De koninklijke familie vierde op het terrein van de Tech Campus in Eindhoven met een digitale F1-race, een regioquiz en een talkshow, maar coronaveilig: zonder publiek.

Om het verjaardagsfeest van Willem-Alexander, die 54 werd, wat extra cachet te geven kwam de koning met zijn oudste dochter aan in een knalblauwe DAF Kini met open dak. Het autootje was een cadeau voor de geboorte van Willem-Alexander in 1967 en werd later gebruikt door de Oranjes op vakanties, in hun buitenverblijf in Italië.

Een nieuwe accu erin en hij liep
Geert Vermeer van het DAF Museum

De DAF Kini kreeg voor Koningsdag een nieuwe accu, omdat de oldtimer - met slechts 5.000 km op de teller - al tientallen jaren niet meer had gereden. De koning werd vooraf ingelicht hoe met de wagen te rijden, vertelde Geert Vermeer van het DAF Museum aan NOS. "Het is een automaat met een "pienter pookje". Naar voren is vooruit en naar achteren is achteruit. Dat was in de jaren 50 en 60 uniek. Kleine automatische personenauto's waren er nauwelijks", aldus Vermeer.

BEKIJK de prinsessen die als F1-piloten racen (of toch proberen) en Willem-Alexander met Amalia in een knalblauwe DAF:   

Videospeler inladen...

De drie A's staan de pers te woord

Dochters Amalia, Alexia en Ariane (de drie A'tjes) stonden de pers op Koningsdag te woord. Troonopvolger Amalia wordt 18 in december en dan verandert er wel wat voor haar, zoals het ontvangen van een omstreden dotatie van 1, 6 miljoen euro. "18 is nog ver weg voor mij, het zal niet zoveel anders zijn", ziet de kroonprinses het echter. "Afgelopen december ben ik 17 geworden en dat vond ik ook niet spannend."

18 worden spannend? Euh... niet echt
kroonprinses Amalia

Zij bereidt nu haar eindexamens voor en last na dit schooljaar een pauze in. "Ik wil wel nog leren, maar niet zoals op school. Een beetje reizen, dingen doen die ik misschien over 20 jaar niet meer kan doen", aldus Amalia over dat  "tussenjaar". Daarna plant ze stage te lopen bij " heel gave bedrijven".  Moeder Máxima kwam snel even tussen om te benadrukken dat nog "niets vaststaat door corona".

Van links naar rechts: Ariane, Alexia, Máxima, Willem-Alexander en Amalia.
In quarantaine dacht ik echt "ik zou naar de stad willen met iemand"
prinses Alexia

Prinses Alexia (15) vertelde hoe zij de coronatijd heeft ervaren. Ze miste het vooral om met mensen af te spreken en de leuke dingen op school. "In quarantaine dacht ik echt: ik zou naar de stad willen met iemand, of naar de winkel of naar het terras. In het normale leven zonder corona heb je niet door hoe leuk dat eigenlijk is." Alexia komt als dochter en zus van in de schijnwerpers te staan, maar blijkt blij met die rol. "Ik vind het fijn dat ik later iets kan doen met mijn eigen interesses."

De stem van de jongste, prinses Ariane (14), hadden we nog niet veel gehoord. Ook zij nam vlot het woord en hoopt dat alles na corona snel normaliseert. 

BEKIJK hier de prinsessen over corona en hun toekomst:

Videospeler inladen...

Business as usual voor de Queen

De Britse koningin Elizabeth II is officieel terug aan de slag na de uitvaart van haar man eerder deze maand. Ze sprak via een videoverbinding met ondere anderen de nieuwe ambassadeurs van Letland en Ivoorkust, en er kon een glimlach af (zie post hieronder).

De Queen belde zelf vanuit Windsor Castle, de ambassadeurs trokken fysiek naar Buckingham Palace om hun geloofsbrieven (schriftelijk bewijsstukken, red.) voor te leggen. In niet-covidtijden heeft elke nieuwe ambassadeur anders een audiëntie met de Queen.     

De rouwperiode van de koninklijke familie voor prins Philip liep twee weken, tot 22 april. Vóór Philips uitvaart was de Queen ook al aanwezig op twee privéceremonies: voor het afscheid en de aanstelling van een Lord Chamberlain, de hoogste in rang bij de koninklijke huishouding.

De nieuwe Lord Chamberlain is Andrew Parker, de gewezen baas van de Britse geheime dienst MI5. Hij is voortaan verantwoordelijk voor de ceremoniële taken en de communicatie tussen de koningin en het Britse Hogerhuis.    

De Queen bezocht vorig jaar (februari 2020) nog het hoofdkwartier van MI5. Andrew Parker (r) ontving haar.

Koninklijke Serres open dit jaar: bekijk het parcours

Op 13 mei gaan de Koninklijke Serres in Laken opnieuw open voor het publiek. Vorig jaar in volle lockdown kon dat niet. Door de coronamaatregelen is een bezoek aan de serres dit jaar zowel een binnen- als buitenbeleving. 

Het bezoek start met een wandeling door de tuinen van het Koninklijk Domein. De bezoeker ontdekt de architectuur van de serres eerst vanop afstand. Onderweg komt het publiek langs tempelruïnes aan de rand van de vijvers, aan de cirkelvormige rozentuin en aan het atelier van wijlen koningin Elisabeth. Het tweede deel van de wandeling omvat de grote serres die kunnen worden bezocht: de Perronserre, de Congoserre met subtropische planten, de koepelvormige Wintertuin met palmbomen en boomvarens, en de Orangerie waarin de laurierbomen en camelia’s overwinteren.

Het parcours in vogelvlucht.

Het hele bezoek gaat over een traject van 2 km en duurt minstens een uur. De kleine serres - met spectaculaire bloeiers - zijn niet toegankelijk, omdat de anderhalvemeterafstand tussen bezoekers niet gegarandeerd kan worden.

BEKIJK hier de wandeling die "Het Journaal" al kon maken:

Videospeler inladen...

Er is een netwerk van 4,5 km lange leidingen naar de 9 stookketels om de temperatuur in de serres constant te houden

paleiswoordvoerster Lore Vandoorne

Op het parcours valt ook een werfzone in het gazon op (foto onder): een project om warmte te recupereren van de afvaloven van Neder-Over-Heembeek. "Er is een netwerk van 4,5 km lange leidingen aangelegd naar de 9 stookketels van het Koninklijk Domein, zodat de temperatuur in de serres constant kan blijven", legt paleiswoordvoerster Lore Vandoorne uit.

Daarmee wordt komaf gemaakt met vervuilende fossiele brandstoffen. En dat scheelt een slordige 750.000 liter stookolie per jaar. Volgens de Regie Der Gebouwen zal de restwarmte van de afvaloven "80-90% van het stookolieverbruik kunnen vervangen". Maar op koude winterdagen zal er toch extra verwarmd moeten worden met stookolie.

De Koninklijke Serres bezichtigen kan van 13 mei tot 6 juni. Voor het eerst moet ook een tijdslot gereserveerd worden via www.koninklijke-serres-royales.be

Zin om de serres en het atelier van koningin Elisabeth nu al te bezoeken met een exclusieve gids? Drie jaar geleden gaf koningin Mathilde aan Karrewietreporter Billie een rondleiding.

BEKIJK hier koningin Mathilde als gids in de serres en hoe het verhaal zit achter een perenboom uit New York: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen