De Somalische president Mohamed Abdullahi Mohamed
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Somalische president ziet af van verlenging ambtstermijn

De Somalische president Mohamed Abdullahi Mohamed heeft bekendgemaakt zijn ambtstermijn niet met twee jaar te verlengen. Hij buigt daarmee voor druk uit binnen- en buitenland. De gesprekken over de verkiezingen, die hij heeft uitgesteld, worden hernomen. In Somalië was een deel van het leger overgelopen naar de oppositie, met gevechten in de straten van de hoofdstad als gevolg. De president hoopt met deze zet een burgeroorlog te vermijden. 

In Somalië waren commandanten van zowel de politie als het leger overgelopen naar de oppositie. Ze hadden versterkte posities in het centrum van hoofdstad Mogadishu ingenomen. Zo kwam het tot gevechten in de straten van de hoofdstad.

Enkele uren daarvoor hekelde premier Mohamed Hussein Roble nogmaals de voorgestelde verlenging van de presidentstermijn. De premier riep op tot de voorbereiding van nieuwe presidentsverkiezingen. En vroeg aan de oppositie om geen acties meer te ondernemen die de stabiliteit van het land zouden ondermijnen.

(Lees verder onder de foto)

Veiligheidstroepen overgelopen naar oppositie in Somalië
AFP or licensors

Bovendien ontstond de vrees dat de jihadistische terreurorganisatie al-Shabaab deze onzekere situatie zou uitbuiten om de macht te grijpen in omliggende gebieden.

De islamistische beweging probeert via bomaanslagen de macht over te nemen in het straatarme land en de sharia in te voeren. Nu al zijn delen Somalië in handen van de fundamentalistische groepering.

(Lees verder onder de foto)

Veiligheidstroepen overgelopen naar oppositie in Somalië
AFP or licensors

De VN, de Afrikaanse Unie, de VS en anderen binnen de internationale gemeenschap waarschuwden gisteren voor verdere fragmentatie van het land. Hierdoor nam de president uiteindelijk de beslissing om zijn ambtstermijn toch niet met twee jaar te verlengen.

Maar hij nam geen ontslag, zoals de oppositie had gevraagd. De president zei verder dat hij de inspanningen van de premier en andere politieke leiders prees en de verklaringen die ze over verkiezingen hadden afgelegd, "verwelkomde".

Presidentsverkiezingen twee keer uitgesteld

De verkiezingen in Somalië werden eerder twee keer uitgesteld door aanhoudende onenigheid tussen de regering, de deelstaten en de verschillende clans. Volgens de oppositie is het uitstellen van de verkiezingen enkel een zet van de president om zijn macht te verlengen.

De VN had eerder al gewaarschuwd dat de onzekere situatie de heropbouw van Somalië zou verhinderen. Het Oost-Afrikaanse land is al decennialang in de greep van chaos en gewelddadige conflicten.

Protest Somalië
AFP or licensors
Protest Somalië
AFP or licensors

Meest gelezen