Jasper Jacobs

Tot vier jaar cel voor fraudeurs die stad Deinze voor 375.000 euro hebben opgelicht

Het gerecht heeft 5 personen veroordeeld die betrokken zijn bij de oplichtingszaak rond het Leietheater in Deinze. Met een valse factuur ontfutselden fraudeurs twee jaar geleden meer dan 375.000 euro van de stad. Enkele verdachten krijgen celstraffen tot 4 jaar, de spilfiguren blijven spoorloos.

Een kopie van een logo en een geloofwaardige opmaak: meer hadden enkele fraudeurs in het voorjaar van 2018 niet nodig om het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) van de stad Deinze voor exact 376.274,45 euro op te lichten. Het cultuurcentrum ‘Het Leietheater’ stond nog in de steigers, toen een valse factuur - identiek aan die van hoofdaannemer Strabag - bij de administratie van het AGB belandde. 

Die factuur werd netjes betaald. "Een menselijke fout. Normaal zijn er procedures om zo’n incidenten te vermijden", verklaarde Jan Vermeulen (CD&V), burgemeester van Deinze en voorzitter van het AGB, achteraf. "Zo moet de administratie bij grote bedragen nagaan of alles wel klopt, zoals bijvoorbeeld het rekeningnummer. Dat is hier niet gebeurd."

(Lees verder onder de foto van het Leietheater)

Tot vier jaar cel voor uitvoerders

Toen de fraude aan het licht kwam, diende het AGB meteen klacht in bij de onderzoeksrechter. Na meer dan twee jaar onderzoek bracht het parket 6 verdachten voor de strafrechter. Het gaat om 4 personen die betrokken waren bij de phishingactie en een koppel dat hun rekeningnummer ten dienste stelde voor het doorsluizen van het geld. De strafrechter legde de fraudeurs celstraffen tot 4 jaar en geldboetes van 16.000 euro op. Het koppel bleef enigszins buiten schot: de man zijn straf is opgeschort, de vrouw vrijgesproken.

Niet alle aanwijzingen zijn onderzocht, de opdrachtgevers en spilfiguren zijn spoorloos

Christine Mussche, advocaat van AGB Deinze

Helemaal uitgeklaard is de zaak niet. Naar waar en wie die 376.274,45 euro werd doorgesluisd, is op de dag van vandaag nog steeds onduidelijk. Speurders hebben weet van verschillende verrichtingen, onder andere een bedrag van 225.000 euro dat naar een Mongoolse rekening is overgeschreven. Het parket vroeg aan de rechtbank om het geld terug te vorderen van de 6 beklaagden. Voor de 2 hoofdverdachten ging dat om bijna 100.000 euro per persoon. Maar daar ging de rechtbank niet op in "omdat de beklaagden niet de bovenbouw van de bende waren".

"Het spoor richting Mongolië is nooit volledig uitgezocht", reageert Christine Mussche, advocaat van AGB Deinze. "We wilden extra onderzoek, maar ons verzoek werd afgewezen. Er zijn ook aanwijzingen richting Duitsland die nooit zijn aangesneden. Hierdoor zijn de echte opdrachtgevers en spilfiguren niet geïdentificeerd. De verdachten die terechtstonden, zijn tussenpersonen en uitvoerders. Geen van hen was het brein achter de oplichting."

kasto80

Meest gelezen