Rob Engelaar

Een terrasje gaan doen in Nederland? "Doe het alsjeblieft niet!"

Om 12 uur mogen horecazaken in Nederland hun terras weer opendoen. Maar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), de Antwerpse gouverneur Cathy Berx en verschillende grensburgemeesters raden ten stelligste af om de grens over te steken voor een terrasje. "We weten dat de nood hoog is, veel mensen kijken ernaar uit, maar we vragen om het niet te doen."

"Samen met mijn Nederlandse collega doe ik een oproep om niet naar Nederland te gaan om een terras te doen." De oproep van minister Verlinden is duidelijk: zak niet naar Sluis, Breda of Tilburg af. "We weten dat de nood hoog is, veel mensen kijken uit naar een terrasje, maar dit soort verplaatsingen zijn voor ons niet essentieel. We vragen dan ook om ze niet te plannen, niet te maken."

Bekijk hier de reactie van minister Verlinden en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

"Het is niet de bedoeling dat mensen allerlei reisbewegingen gaan maken, om in Nederland op een terras te gaan zitten", zegt ook de coronaverantwoordelijke van de veiligheidsregio Midden en West-Brabant in Nederland op Radio 2 Antwerpen. Alleen wordt dat niet echt gecontroleerd: "Onze horecamensen houden zich aan een maximaal aantal mensen op hun terras en er wordt niet naar nationaliteit gevraagd. Dus of je nu Nederlander bent of Belg, de terrassen zijn open." 

Nederland verwacht wel dat je 10 dagen in quarantaine gaat, als je het land binnenkomt. Er zijn uitzonderingen voor wie de grens over moet om onder meer te werken, naar school te gaan of naaste familie te bezoeken. Toch wordt ook aan hen een terrasbezoek afgeraden.  

De besmettingscijfers in onze Nederlandse buurgemeenten zijn hoger dan bij ons. Nederland evolueert ook negatiever

Gaston Van Tichelt, burgemeester Essen (CD&V)

"Mijn advies is: ga niet over de grens om op een terras te zitten", zegt de Antwerpse gouverneur Cathy Berx. Ze wijst ervoor naar de druk op de ziekenhuizen: "Voor heel België zijn er 83 bedden beschikbaar op intensieve verzorging, dat is bijzonder weinig."

De burgemeester van Essen, Gaston Van Tichelt (CD&V), sluit zich aan bij de oproep van de gouverneur: "De besmettingscijfers in onze Nederlandse buurgemeenten zijn ook hoger dan bij ons. Dat is al een tijdje zo. Nederland evolueert ook negatiever dan Vlaanderen en België. Dus doe het niet, blijf hier, en binnenkort zijn de terrassen bij ons ook open."

AFP or Licensors

Gezond verstand

Zo klinkt het ook in Nederland. "Ik roep op om zeer terughoudend te zijn", zegt Jan Lonink, de burgemeester van Terneuzen, op Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Ik roep vooral op om goed met de volksgezondheid om te gaan. Kom niet in massa's en voorkom op die manier dat de besmetting een vierde golf ingaat. Verder doe ik een oproep op het gezond verstand van iedereen. Het duurt niet lang meer, daarna kan alles weer. "

Bekijk hier de journaalreportage en de toelichting van onze reporter Ivan Ollevier vanuit Sluis in Nederland: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Kom niet in massa's en voorkom op die manier dat de besmetting een vierde golf ingaat

Johan Lonink - burgemeester van Terneuzen
kasto80

Meest gelezen