François Fornieri en Luciano D'Onofrio

Antwerp-topman Luciano D'Onofrio kan beschikken na verhoor in onderzoek naar handel met voorkennis

De sportief directeur en vice-voorzitter van voetbalclub Antwerp, Luciano D'Onofrio, is vanmorgen door de politie opgepakt voor verhoor. Dat melden de RTBF en andere Franstalige media. Ook twee Luikse zakenmannen zijn verhoord in een zaak van mogelijke handel met voorkennis. Na afloop is D'Onofrio niet in verdenking gesteld, zakenman Fornieri wel.

De zaak draait rond de Luikse zakenman François Fornieri. Hij is hoofdaandeelhouder van geneesmiddelenproducent Mithra. In januari raakte al bekend dat er een onderzoek naar hem liep voor handel met voorkennis. Volgens de beurswaakhond FSMA, die het onderzoek voert, had het te maken met feiten uit begin 2019. Fornieri ontkende dat hij iets verkeerds had gedaan.

Maar vanmorgen is hij door de politie opgepakt voor verhoor. Dat bevestigen zijn advocaten, die benadrukken dat Fornieri elke inbreuk ontkent. Samen met hem zouden volgens de RTBF ook Luciano D'Onofrio en een andere Luikse zakenman meegenomen zijn door de politie. De drie zouden nauwe zakenbanden hebben. Zo heeft D'Onofrio al advies verleend aan Fornieri. En Fornieri is voorzitter en aandeelhouder van de bewakingsfirma van de andere zakenman, een van de grootste van Wallonië. De bewakingsfirma staat onder meer in voor de beveiliging van de business- en vip-zone van het stadion van Antwerp. Maar ook bij verschillende andere clubs en in het Koning Boudewijnstadion zorgt de firma voor de bewaking. Voor zover bekend, is nog geen van de drie in verdenking gesteld.

François Fornieri werd eerder al aangehouden en weer vrijgelaten in het onderzoek naar de intercommunale Nethys. In dat onderzoek is de zakenman in verdenking gesteld voor verduistering gepleegd door een persoon in een openbaar ambt en voor misbruik van vennootschapsgoederen. Hij zou royale vergoedingen voor bestuurders van de intercommunale hebben goedgekeurd. Fornieri stond ook op het punt om enkele dochterondernemingen van Nethys voor een erg lage prijs over te kopen.

Intussen is Fornieri na verhoor in verdenking gesteld voor handel met voorkennis, maar hij mocht wel naar huis gaan. D'Onofrio is niet in verdenking gesteld.

Parlementaire vragen over de zaak

Waals minister van Economie Willy Borsus (MR) kreeg vanmiddag in het Waalse parlement vragen over de zaak. Het Waals Gewest heeft via haar investeringsmaatschappij miljoenen in de beveiligingsfirma en in farmabedrijf Mithra geïnvesteerd.

"Er is inderdaad een gerechtelijk onderzoek naar handel met voorkennis bij Mithra", bevestigde Borsus. "Maar laat het gerecht zijn werk doen en daar de conclusies uit trekken. Ik herinner er u aan dat François Fornieri in januari is ontslagen als CEO bij Mithra.  Vandaag heb ik ook gevraagd aan de vertegenwoordiger van het Waals Gewest bij de beveiligingsfirma om dringend een raad van bestuur te laten samenroepen. Het Gewest heeft beide bedrijven steun gegeven voor investeringen en onderzoek. Ze hebben geen voorkeursbehandeling gekregen, maar uiteraard moeten we extreem waakzaam blijven", zei Borsus nog.

Voetbalclub Antwerp wilde niet reageren op de ondervraging van haar sportief directeur, omdat de club niet rechtstreeks in de zaak betrokken is.

Meest gelezen