Videospeler inladen...

Vlaams Parlement laat uitzoeken of er controlearts naar El Kaouakibi kan worden gestuurd

Het Vlaams Parlement heeft juridisch advies gevraagd dat moet uitwijzen of het mogelijk is om een controlearts naar Sihame El Kaouakibi te sturen. Die is al maandenlang afwezig wegens ziekte in het Vlaams Parlement, hoewel er twijfels bestaan over die ziekte. El Kaouakibi is in opspraak gekomen in verband met mogelijke fraude bij haar dansproject Let's Go Urban en zit nu als onafhankelijke in het Vlaams Parlement.

Zoals aangekondigd heeft het uitgebreid bureau van het Vlaams Parlement zich gebogen over het langdurige ziekteverlof van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi. "We hebben beslist om extern juridisch advies te vragen om te bekijken of wij echt in de mogelijkheid zijn om ons statuut zo aan te passen dat we bij misbruik echt een controlearts kunnen sturen", bevestigt parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) in "Villa Politica". 

De kiezers hebben haar verkozen. Ik kan die niet ontslaan

Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA)

Bovendien moet ook nog worden onderzocht of er aan een vaststelling van misbruik van ziekteverlof ook financiële gevolgen kunnen worden gekoppeld. Het langdurige ziekteverlof van El Kaouakibi zet veel kwaad bloed, niet alleen in het Vlaams Parlement, maar ook bij veel gewone kiezers.

Maar ontslag is hier geen optie, aldus Liesbeth Homans. "Dat gaat niet. De kiezers hebben haar verkozen. Ik kan die niet ontslaan."

Vorige week gingen in het Vlaams Parlement stemmen op om het statuut van de parlementsleden zo te veranderen dat ze als werknemer kunnen worden beschouwd.  "Ik sta open voor elk debat ", zegt Homans, maar ze heeft bedenkingen. "Het debat over de politieke stiel mag zeker gevoerd worden, maar is dat wel goed om dat te doen naar aanleiding van een uitwas?" 

"Sihame El Kaouakibi, die niet langer lid is van Open VLD maar als onafhankelijke in het Vlaams Parlement zit, is al maandenlang afwezig wegens ziekte. Ze is in opspraak gekomen wegens mogelijk financieel gesjoemel bij haar dansproject Let's Go Urban en laat zich niet meer zien in het parlementair halfrond.

Bekijk hieronder het gesprek met Liesbeth Homans in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen