Vanavond is "Vlaanderen Vakantieland" terug: reporters van het eerste uur blikken terug én geven hun ultieme vakantietip

Vanavond start op Eén de nieuwe reeks van "Vlaanderen Vakantieland". Het toeristische programma is helemaal terug van weggeweest, nadat het al meer dan 25 jaar lang een vaste waarde was op Eén. Naar aanleiding van die "comeback" duiken we met vier reporters van weleer in het archief, halen we herinneringen op aan hun "Vlaanderen Vakantieland"-periode, en polsen we naar hun ultieme vakantietip dicht bij huis.

Sabine De Vos

Sabine De Vos (53) was in de jaren 90 niet weg te denken bij de VRT. Omroepster, presentatrice van "De Droomfabriek" en reisreporter in "Vlaanderen Vakantieland": ze deed het allemaal. Nu verdeelt ze al enkele jaren haar tijd tussen België en Nieuw-Zeeland, waar haar partner woont. 

"Alleen maar leuke herinneringen heb ik aan al die reisreportages", mijmert De Vos. "Ik heb nooit begrepen dat het programma werd stopgezet: ons verhaal was nog niet uitverteld, en we werkten met zo veel liefde aan de uitzendingen. Blij dat er nu een nieuw hoofdstuk komt."

Sabine De Vos en Sabine Hagedoren, allebei enorm populair eind jaren 90, mede door hun job bij "Vlaanderen Vakantieland"

Memorabele herinneringen heeft De Vos zowel in de categorie "miserabel" als "formidabel". "Ik herinner me levendig een reportage over de Balearen: ik was zes maanden zwanger, en mocht nog nét vliegen. Tijdens een lunch is een slaatje met rauwe ui me bijzonder slecht bevallen. Meteen daarna was een boottocht gepland op zee. Ik was supermottig, maar the show must go on. Al was het zonder overdrijven een van de vreselijkste momenten uit mijn leven", lacht ze. 

Bekijk hieronder een fragment van de reportage op de Balearen uit 1998, lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Puur professioneel was die keer in Frankrijk, toen onze huurauto gestolen werd terwijl we in de buurt opnames aan het maken waren, ook geen topmoment. Gelukkig waren we goed verzekerd en lagen er geen cassettes met beeldmateriaal in. Maar qua tijdverlies was het een kleine ramp. Al weten kijkers natuurlijk nooit wat ze niét te zien hebben gekregen", aldus De Vos.

Haar eerste duikervaring op de Dominicaanse Republiek is dan weer een herinnering om in te kaderen. "Ik had dat nog nooit gedaan, en onze cameraman ook niet. "Het zal wel niet zo moeilijk zijn", dachten we. En voor ik het besefte, stak het beademingstoestel in onze mond en doken we diep onder water. Dat kon in die tijd allemaal. Maar vergis je niet: onze draaidagen zaten goed vol, het was dus doorwerken. Maar ik besef goed dat er veel minder aangename jobs bestaan."

Vakantietip in de buurt? "Ik ben er zelf nog niet geraakt, maar de Zeeuwse kust en de Waddeneilanden in Nederland staan hoog op mijn verlanglijstje. Mooie plekken, heerlijk om te wandelen en te fietsen. Dichter bij huis is het Parkbos in Gent een aanrader, al hebben veel wandelaars die plek ontdekt sinds de coronacrisis en is het er vaak over de koppen lopen in het weekend."

Nic Balthazar

Televisiemaker en regisseur Nic Balthazar (56) is een van de “Vlaanderen Vakantieland”-reporters van het eerste uur. Hij is - zowel voor als achter de schermen – maar liefst 25 jaar lang betrokken geweest bij het programma. “En dat te bedenken dat het begonnen is als vakantiejob, toen ik nog voor de radio werkte.”

"Ik sprong in voor vaste reporters tijdens vakantieperiodes, tijdens hun zwangerschapsverlof. Zo ben ik er definitief ingerold, al heb ik het altijd kunnen combineren met andere projecten. Maar het voelde altijd als thuiskomen bij “Vlaanderen Vakantieland”. Toen ik voor mijn eerste reportage in Zwitserland op dezelfde dag mocht skiën, bergbeklimmen en ijsgrotten ontdekte, wist ik: “op een dag vind je de job van je leven”.

Nic Balthazar, tijdens de opnames van een van zijn tientallen reisreportages (beeld: VRT)

Voor “Vlaanderen Vakantieland” maakte Balthazar heel wat verre vliegreizen. Sinds hij zich inzet voor de klimaatzaak, beperkt hij zich tot reizen binnen Europa, met andere transportmiddelen. “Natuurlijk is het fantastisch om voor de eerste keer op de Nijl te varen, of de verborgen stad Petra in Jordanië te zien. Dat zijn onwaarschijnlijke plekken. Maar ik heb altijd geprobeerd om de filosofie van een echte reiziger te koesteren: dat de tofste bestemming altijd nog moet komen, en dat die ook vlakbij kan zijn. Zo ontdek je vaak mooie dingen, op onverwachte plekken.” 

Een van zijn meest memorabele reportages draaide Balthazar in een Japanse sauna. “Een reis naar dat mooie maar vreemde land is sowieso bijna een buitenaardse ervaring. Ter plekke werkten we samen met een Japanse klankman, die geen woord Engels sprak. Maar als reporter doe je altijd wat er op een bepaald moment nodig is, en in een Japanse "hotbath" is dat zelfs verplicht: je gaat naakt”, lacht Balthazar.

“Stel het je voor: drie mannen die elkaar nauwelijks begrijpen en elkaar net leren kennen met de man voor de camera - ik dus - naakt in de moordende hitte: ik kreeg daar spontaan de slappe lach van. Nog altijd als ik eraan terugdenk. Maar dat begreep die klankman natuurlijk niet: in de Japanse cultuur wordt er vooral gelachen uit onwennigheid."  

"Onwennig was het natuurlijk wel: zeker omdat een klankman eigenlijk niet rechtstreeks mag communiceren met wie voor de camera staat of met de regisseur, en ik daar bovendien poedelnaakt was. Ondanks de taalbarrière moesten we een manier vinden om rechtstreeks met elkaar te communiceren. Een dag - of beter vele dagen - om nooit meer te vergeten." 

Bekijk hieronder het eindresultaat van die reportage in de Japanse sauna uit 2002, lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

Vakantietip in de buurt? "De grensstreek in West-Vlaanderen: het Heuvelland is echt prachtig. Minder bekend: op een halfuurtje van Kortrijk vind je “La Coupole”. Een plek in Noord-Frankrijk waar de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote lanceerbasis hebben gebouwd, met een koepel om V2-raketten mee af te vuren, die de oorlog helemaal in een andere plooi hadden kunnen leggen. Een James Bond-decor, maar dan in het echt. Onder de grond ligt een bunkergalerij verborgen. En dat in het wondermooie La Forêt d’Eperlecques: een prachtige plek om te fietsen."

Cath Luyten

Ook televisiemaakster en presentatrice Cath Luyten (43) was lang een van de sterkhouders van "Vlaanderen Vakantieland". 

In 2004 maakte ze haar debuut in het programma. Een binnenlandse reportage bracht haar naar Thuin: 

“Een onooglijk gat in Henegouwen, op een boogscheut van Charleroi. Het regende oude wijven, twee opnamedagen lang en het idyllische beeld dat ik had van de "Vlaanderen Vakantieland"-reporter slonk met de minuut." 

Het is een kant van de job die de tv-kijker niet vaak te zien krijgt.
“Het is niet alle dagen feest en vakantie”, zegt Luyten “er moest soms serieus geknokt worden om in hectische omstandigen of druilerig weer iets aantrekkelijks te maken.” 

Bekijk hieronder een fragment van het debuut van Cath Luyten in 2004, lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

Maar het programma bracht Cath Luyten ook op plekken die een diepe indruk op haar maakten. Lesotho bijvoorbeeld, een kleine staat in het midden van Zuid-Afrika.

“We logeerden er bij een Brits koppel dat een manege uitbaatte waar de lokale bevolking instond voor de paarden. Het was een enorm geëngageerd liefdadigheidsproject. In die tijd (2006) was 50% van de bevolking in Lesotho hiv-positief. Ze droegen allemaal een t-shirt op met hiv op de voorkant en een smiley op de achterkant. Hoe vrolijk die mensen in 't leven stonden, heeft mijn kijk wel veranderd. "Vlaanderen Vakantieland" heeft me vaak heel klein doen voelen.”

Spraakmakend was dan weer haar reportage in Lapland in 2009. Televisiekijkend Vlaanderen zag hoe Cath na een saunabezoek poedelnaakt een duik in het ijskoude water nam.

“Ik ga er prat op dat een reporter op beeld niet anders is dan de persoon die hij in 't echt is. In een sauna ga je doorgaans zonder kleren, dus wie ben ik om daar preuts in badpak te gaan zitten. Ik zou het nu trouwens net op dezelfde manier doen. Ook al zijn we ondertussen 15 jaar ouder en minder strak (lacht).” 

Bekijk hieronder het opvallende fragment in Lapland uit 2009, lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vakantietip in de buurt? “Ik mag er eigenlijk niet te veel reclame voor maken, maar Vlieland is mijn favoriete dicht bij buitenland. Een oase van rust. Anderhalf uur varen van Harlingen en je bent alleen op de wereld. Kilometers duinen zonder de hoogbouw van de Belgische kust. Zeehonden luierend in de wind en de zon. Goed voor uren wandelplezier.”

Sieg De Doncker

Ook bij presentator Sieg De Doncker (31) staat “Vlaanderen Vakantieland” op zijn CV. Hij was reporter in het laatste seizoen, in 2014-2015. Nu geeft hij de fakkel door aan zijn partner Maureen Vanherberghen. Zij is een van de drie vrouwen die eropuit trekt voor de nieuwe reeks van “Vlaanderen Vakantieland”.

“Natuurlijk is dat hier thuis al ter sprake gekomen, maar ik ga haar geen tips geven: Maureen moet vooral zichzelf zijn. Want “Vlaanderen Vakantieland” is uniek: een superfijne speeltuin voor televisiemakers, waar je ongelofelijk veel kan leren. “Als je ooit daarvoor mag werken, dan heb je de job van je leven”, zei mijn moeder eens, toen we samen naar het programma keken in mijn tienerjaren. Nooit gedacht dat die uitspraak zou uitkomen.”

Sieg De Doncker en Maureen Vanherberghen
James Arthur Photography

De Doncker blikte een tiental reisreportages in. “De allereerste, in Zwitserland, was meteen memorabel. Je moet weten: ik spreek geen Duits. Letterlijk: geen woord. Maar de productieploeg had me verzekerd dat dit geen enkel probleem was. De Zwitserse monitoren zouden allemaal Engels kunnen. Zouden, want de opnames werden een week uitgesteld. Je kan het al raden: het Engels van de monitoren was ver te zoeken, en ik moest me behelpen in een soort van Duits”, lacht hij. “Een eigen variant, die doet denken aan het Duits van Jean-Marie Pfaff. Een beetje gênant, maar vooral grappig.”

Bekijk hieronder een fragment van zo'n  gesprek in het Duits uit 2014, lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

Vakantietip in de buurt? “Paalkamperen, in de provincie Antwerpen. Ik heb het uitgeprobeerd voor “Vlaanderen Vakantieland”, en dat was geweldig. Back to basics, wildkamperen in eigen land: heel leuk, zeker met enkele gezinnen of vrienden samen.”

Meest gelezen