VN vraagt humanitaire hulp voor 29 miljoen mensen in de Sahel: "Een volledige generatie kinderen is in gevaar"

Zo'n 29 miljoen mensen in zes landen in de Sahel-regio hebben humanitaire hulp en bescherming nodig. Dat zijn er 5 miljoen meer dan een jaar geleden. Dat hebben de Verenigde Naties en verschillende ngo's gemeld. Het gaat om een "nieuw record" in Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Niger, het noorden van Kameroen en het noordoosten van Nigeria, waarschuwen de organisaties in een gezamenlijke mededeling.

"Een volledige generatie kinderen is in gevaar", aldus de regionale directrice van het VN-kinderfonds Unicef, Marie-Pierre Poirier. "Het aantal gewelddadige aanvallen is verachtvoudigd in de centrale Sahel en verdrievoudigd in het bekken van het Tsjaadmeer.

Bijna 5.000 scholen zijn gesloten of kunnen niet meer worden gebruikt. Het brengt de toekomst van duizenden kinderen in gevaar, bovendien riskeren 1,6 miljoen kinderen ernstige, acute ondervoeding."

Het aantal ontheemden lag nog nooit hoger: van de centrale Sahel tot het bekken van het Tsjaadmeer moesten 5,3 miljoen mensen hun huizen verlaten. Zij hebben nood aan hulp, waarschuwen de organisaties.

(Lees verder onder de foto)

Chad
AFP or licensors

"Stijgend aantal dodelijke aanvallen"

Burgers worden "geconfronteerd met een stijgend aantal dodelijke aanvallen, afpersing, intimidatie, en worden verplicht om te vluchten", vertelt de coördinator voor de Sahel van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR), Xavier Creach.

Vrouwen en kinderen "worden ontvoerd, verkracht en uitgehuwelijkt. Bovendien wordt de strijd tegen geweld op basis van geslacht nog te weinig gefinancierd", voegt de directrice voor de Sahel van Plan International.

(Lees verder onder de foto)

Nigeria
AFP or licensors

Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma in West-Afrika, is het aantal mensen in hongersnood met een derde gestegen in West-Afrika, tot het hoogste niveau in bijna 10 jaar. "Door de stijgende prijzen is een simpele basismaaltijd te duur geworden voor miljoenen arme gezinnen", aldus de directeur, die "onmiddellijke bijstand" en een "langetermijnoplossingen" vraagt.

"Eind april is slechts 9 procent van de nodige 3,7 miljard dollar overgemaakt. Dat is niet genoeg", besluit het hoofd van het coördinatiebureau voor humanitaire zaken van de VN voor Centraal- en West-Afrika.

Nigeria
AFP or licensors

Meest gelezen