Frank Augstein/AP

Onderzoek gestart naar de luxueuze herinrichting van Boris Johnsons appartement in Downing Street

De verkiezingscommissie is een formeel onderzoek gestart naar wie er heeft betaald voor de herinrichting van de woning van de Britse premier Boris Johnson in Downing Street. Daarvoor zou geld van de Conservatieve partij zijn gebruikt. Volgens gelekte e-mails zou een donor van de partij daarvoor tot 58.000 Britse pond hebben geschonken.

De voorbije dagen werden in de Britse media al volop vragen gesteld over wie de gulle schenker was, die betaalde voor de renovatie van het appartement boven Downing Street 11. Johnsons voormalige en controversiële adviseur, Dominic Cummings, zei dat Johnson een sponsor van de Conservatieve partij in het geheim heeft laten betalen. 

De verkiezingscommissie heeft nu gezegd dat er voldoende grond is om te onderzoeken of er iets verdachts is gebeurd. Johnson zegt dat hij zelf heeft betaald voor de opfrissing van het appartement. Downing Street houdt vol dat de premier zich aan de bestaande gedragscode hierover heeft gehouden en de wet op de partijfinanciering niet heeft geschonden. De verkiezingscommissie is een onafhankelijk orgaan dat de financiering van partijen en verkiezingscampagnes controleert.

Politici mogen giften ontvangen van sponsors maar ze moeten ze wel aangeven zodat het duidelijk is van wie ze komen. Zo kan er worden nagegaan of de beslissingen van een politicus mogelijk worden beïnvloed door giften. Het onderzoek zal nu moeten uitwijzen of dit in dit geval correct is gebeurd.

Boris Johnson werd vandaag in het Britse Lagerhuis door de oppositie stevig op de rooster gelegd. Oppositieleider Keir Starmer beschuldigde de regering onder meer van gesjoemel en vriendjespolitiek.

Bekijk hier de video van het vragenuurtje in het Britse parlement:

Videospeler inladen...

Boris Johnson en zijn partner Carrie Symonds lieten het appartement boven Downing Street 11 grondig opfrissen toen ze er introkken op het moment dat Johnson eerste minister werd in juli 2019. De flat boven nummer 11 is groter dan die boven nummer 10. Daarom verkozen ook al eerder verschillende Britse eerste ministers om daar te wonen in plaats van in de flat boven Downing Street 10. 

De Britse premier krijgt jaarlijks 30.000 Britse pond uit de schatkist om zijn residenties te onderhouden. Maar volgens de Britse media heeft deze laatste renovatie wel zeker  200.000 pond gekost.

Bekijk hieronder het gesprek met correspondent Tim de Wit in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen