Stockfoto

Zwangere vrouw overleden in Brussels ziekenhuis na coronabesmetting: hoe uitzonderlijk is dat?

In Brussel is een zwangere vrouw overleden die was opgenomen op intensieve zorg met een coronabesmetting. Er zijn verder geen details bekendgemaakt. We weten dus niets over de omstandigheden en of de vrouw onderliggende aandoeningen had. Dat zwangere vrouwen een groter risico lopen op een meer ernstige vorm van COVID-19 was al bekend. Maar weten we hoe groot de risico's precies zijn? En hoe uitzonderlijk is het dat een zwangere vrouw overlijdt aan COVID-19?

Vanmorgen kwam het nieuws binnen dat in Brussel een zwangere vrouw is overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. De vrouw was opgenomen op de afdeling intensieve zorg van een Brussels ziekenhuis, maar meer details zijn niet bekendgemaakt.

Het is dus niet bekend of de vrouw ook onderliggende aandoeningen had, wat haar leeftijd was en of het eventueel een risicozwangerschap was. Uit onderzoek blijkt in elk geval steeds vaker dat een coronabesmetting tijdens de zwangerschap meer complicaties kan veroorzaken.

"Zwangere vrouwen die besmet zijn, lopen meer kans op een vroeggeboorte, om op intensieve zorg terecht te komen en om te overlijden", zegt gynaecoloog Isabelle Dehaene, die gespecialiseerd is in hoogrisicozwangerschappen. 

De grote meerderheid van de zwangere vrouwen heeft geen of slechts milde symptomen na een coronabesmetting

Isabelle Dehaene, gynaecoloog UZ Gent

"Vrouwen hebben sowieso al een kleiner longvolume tijdens de zwangerschap. Ze lopen dus ook meer risico om invasieve beademing nodig te hebben. En er is ook meer kans op tromboses tijdens de zwangerschap. Als daar nog een coronabesmetting bij komt, wordt de kans nog eens zoveel keer versterkt", zegt Dehaene. "Ook het immuunsysteem werkt tijdens de zwangerschap wat anders."

Uit een recente internationale studie bij 2.130 vrouwen blijkt dat zwangere vrouwen die besmet worden met het coronavirus 20 keer meer risico lopen om te overlijden dan zwangere vrouwen die niet besmet worden. Toch blijft de kans op overlijden relatief klein. In de studie ging het om 11 overlijdens op 706 zwangere vrouwen met COVID-19, ofwel 1,56 procent. 

Tweede zwangere vrouw overleden aan COVID-19?

In ons land heeft gezondheidsinstituut Sciensano enkel cijfers over het aantal zwangere vrouwen die in een deel van de Belgische ziekenhuizen werden opgenomen omwille van covidklachten. Op één jaar tijd ging het om 170 zwangere vrouwen (van maart 2020 tot maart 2021 in ongeveer 60% van de Belgische ziekenhuizen). In totaal zijn al bijna 70.000 Belgen opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting.

Er zijn geen officiële cijfers van hoeveel zwangere vrouwen op intensieve zorg terechtkomen, of overlijden, na een corona-infectie. Isabelle Dehaene schat dat er over heel Vlaanderen enkele zwangere vrouwen per maand op intensieve zorg belanden.

"Maar het is bij mijn weten nu de eerste keer in ons land dat een zwangere vrouw overlijdt aan corona. De grote meerderheid van de zwangere vrouwen heeft nog altijd geen of slechts milde symptomen. Het risico op complicaties na een corona-infectie is nog altijd groter bij ouderen dan bij zwangere vrouwen."

Viroloog Steven Van Gucht heeft naar eigen zeggen nog weet van een tweede overlijden in ons land. "Het ging toen over een vrouw tussen de 45 en 50 jaar. Over onderliggende aandoeningen is niets bekend, maar gezien de leeftijd van de vrouw ging het sowieso om een risicozwangerschap."

Meer zwangere vrouwen op intensieve tijdens derde golf

De risico's worden volgens Dehaene vooral groter in het derde trimester van de zwangerschap. Ook opvallend: er zouden tijdens de derde golf meer zwangere vrouwen op intensieve zorg belanden dan ervoor. 

"We hebben daar geen echte verklaring voor. Maar we zien sowieso nu meer jongere mensen zonder onderliggende aandoeningen op intensieve zorg", zegt Dehaene.

 "Daarom is het toch echt belangrijk dat zwangere vrouwen zich laten vaccineren tegen corona. Je beschermt er niet alleen jezelf maar ook je baby mee die antistoffen meekrijgt tegen het virus."

Ons land besliste vorig weekend dat zwangere vrouwen vanaf 4 mei voorrang krijgen op een coronavaccin, net omdat er zo veel bewijs is op de risico's van een coronabesmetting. Voor een optimale bescherming wordt er aangeraden om zich voor het derde trimester van de zwangerschap te laten vaccineren.

Meest gelezen