AFP or licensors

24 migranten en vluchtelingen omgekomen van honger en dorst na 22 dagen in zwalpend bootje

Op de Atlantische Oceaan, op zo'n 500 kilometer van het Canarische eiland El Hierro, zijn 24 migranten en vluchtelingen dood teruggevonden in een houten bootje. Ze hadden 22 dagen rondgezwalpt op zee, en kwamen om van honger en dorst. Dit jaar hebben al meer dan 4.000 mensen de gevaarlijke tocht ondernomen om per boot de Canarische Eilanden -en dus Spanje en Europa- te bereiken. 

Het houten bootje werd eerder deze week opgemerkt door een helikopter van de Spaanse luchtmacht. Het bootje was volkomen uit koers geraakt en zwalpte rond op een kleine 500 kilometer van El Hierro, het kleinste Canarische eiland. 

Aan boord waren vluchtelingen en migranten uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Slechts drie mensen bleken nog in leven, al konden ze nog nauwelijks bewegen. Ze werden naar een ziekenhuis op Tenerife gebracht. Daar wisten ze te vertellen dat ze 22 dagen op zee hadden doorgebracht. 24 mensen, onder wie twee minderjarigen, hebben de tocht niet overleefd. Ze zijn omgekomen van honger en dorst. 

(lees door onder de foto

AFP or licensors

De route vanuit West-Afrika naar de Canarische Eilanden, de Spaanse archipel op ongeveer 100 kilometer van de Afrikaanse kust, is steeds belangrijker voor migratie naar Europa, naast andere routes via de Middellandse Zee of de Balkan. 

Het aantal migranten en vluchtelingen dat arriveert op Canarische Eilanden was vorig jaar met 23.000 ruim acht keer hoger dan in 2019. Dit jaar gaat het al om 4.300 mensen. Vandaag werd trouwens al opnieuw een bootje met een 40-tal vluchtelingen en migranten onderschept in de buurt van Gran Canaria.

Pushbacks

Het is een gevaarlijke route. Vorig jaar stierven honderden mensen bij hun poging de Spaanse eilanden te bereiken. Dit jaar zijn al 90 doden geteld.

Hoewel gevaarlijk, is de route belangrijker geworden omdat het steeds moeilijker wordt om via andere routes naar Europa te komen. Op de routes via de Middellandse Zee of de Balkan wordt steeds vaker melding gemaakt van pushbacks: vluchtelingen en migranten die worden tegengehouden en teruggedrongen naar het land van vertrek. Die praktijken zijn illegaal onder internationaal recht en in strijd met de wetten van de Europese Unie. 

Maar ze gebeuren systematisch, zeggen hulporganisaties. Eerder deze week heeft een ngo Griekenland voor het Europees Hof gedaagd. De Griekse staat wordt aangeklaagd voor een specifiek incident waarbij de kustwacht geweld gebruikte tegen bootvluchtelingen en ze terugdreef naar Turkije.

In het Europees Parlement loopt dan weer een onderzoek naar het Europese grensagentschap Frontex. Dat wordt ervan beschuldigd niet alleen passief, maar ook actief mee te werken aan het Griekse pushback-beleid.

Meest gelezen