Aarschot weigert 1 mei-bijeenkomst PVDA: "Dit is geen betoging, maar een evenement"

De partij PVDA mag op 1 mei voorlopig geen samenkomst met 50 personen organiseren in Aarschot. Dat heeft burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD) laten weten. Volgens Rutten deed de partij een aanvraag voor een evenement met optredens in openlucht en dat mag pas vanaf 8 mei. PVDA spreekt zelf over een betoging, iets waarvoor het Overlegcomité dan weer wel een uitzondering voorziet tot maximum 50 personen.

Nu zaterdag is het 1 mei, de Dag van de Arbeid. Traditiegetrouw organiseert de uiterst linkse partij PVDA dan acties om meer respect te vragen voor de werkende mensen. De partij heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij 24 steden in België. "In 23 van de 24 steden mogen we met maximum 50 personen in openlucht een actie organiseren. Alleen in Aarschot zijn we niet welkom", vertelt PVDA-woordvoerder Sander Vandecapelle. Burgemeester Rutten had laten weten dat samenkomsten op de openbare weg momenteel enkel toegelaten zijn met maximum 10 personen.

"Maar we hebben het recht om actie te voeren met meer dan 10 mensen", zegt PVDA. "Het Overlegcomité voorziet een uitzondering voor statische betogingen op de openbare weg. Dat mag met maximum 50 mensen, dus we willen dat recht afdwingen."

Advocatenkantoor

Maar daar wringt volgens burgemeester Rutten het schoentje. "PVDA heeft een aanvraag ingediend voor een evenement op 1 mei in het stadspark. Niet voor een betoging. Tegelijk willen ze ook een akoestisch concert organiseren. Maar evenementen zijn pas toegelaten vanaf 8 mei. Bovendien trek je met een optreden extra volk en dan kunnen we niet garanderen dat er maximum 50 mensen aanwezig zullen zijn. De wet is de wet, ook voor PVDA." Intussen kreeg Rutten een ingebrekestelling in de bus van de advocaat van PVDA. "We staan altijd open voor overleg, dus ik vind het opmerkelijk dat we meteen een duur advocatenkantoor op ons dak krijgen." 

Rutten voegt eraan toe dat de partij nog steeds een nieuwe aanvraag kan indienen om de actie op 1 mei toch nog te kunnen laten doorgaan. "Maar dan wel volgens de regels en op een veilige manier: een statische betoging zonder optredens. En niet in het stadspark, maar op de openbare weg. Dan moet dat ook in Aarschot perfect kunnen."

Meest gelezen