© Zoonar.com/Nikolai Sorokin - creative.belgaimage.be

Actiecomités krijgen 8 weken om alternatief voorstel voor Gravensteen uit te werken

De actiecomités die zich verzetten tegen de plannen om een liftkoker en paviljoen te bouwen aan het Gentse Gravensteen, krijgen acht weken de tijd om een eigen alternatief uit te werken. Dat meldt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). De Gentse schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD) zegt bereid te zijn om alternatieve plannen te bekijken.

De bouw van een liftkoker en een paviljoen aan het Gravensteen leidt in Gent tot weerzin bij een groep buurtbewoners en belangenverenigingen. Er wordt geklaagd over een gebrek aan inspraak, over het feit dat er een hypermodern paviljoen wordt gebouwd tegen een middeleeuws gebouw en over het feit dat dat een deel van een parkje zal verdwijnen.  

Als de integrale toegankelijkheid kan gegarandeerd worden op een andere manier, willen we dat gerust in beraad nemen

Gentse schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD)

Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) startte uiteindelijk een bemiddelingspoging tussen de protestbeweging en het Gentse stadsbestuur. Dat heeft vanavond geleid tot wat Diependaele omschrijft als een doorbraak.

De bal ligt nu in het kamp van de burgerbewegingen, die zelf met concrete voorstellen moeten komen. Ze krijgen daarvoor acht weken. "We zijn blij met de opening die gegeven wordt en zullen aan ons huiswerk beginnen", zegt Wouter Houtekamer van SOS Gravensteen.

Maar er zijn ook gemengde gevoelens, want volgens Ben Van Alboom van burgerorganisatie Wijs Gravensteen is acht weken wel erg kort om burgers de nodige inspraak te geven. "We beseffen dat dit een soort mission impossible wordt, maar het alternatief is natuurlijk niets doen. We gaan dus ons best doen en zien waar we uitkomen." 

"Volgens onze architecten, is het duidelijk dat het plan dat vandaag voorligt het beste plan is", houdt de Gentse schepen Sami Souguir (Open VLD) vol. "Maar we sluiten niets uit. Als de integrale toegankelijkheid kan gegarandeerd worden op een andere manier, willen we dat gerust in beraad nemen."

Meest gelezen