Bliksemstages voor leerlingen van zesde leerjaar in Antwerpen: "Kinderen prikkelen om hun talenten te ontdekken"

In Antwerpen is het project JINC van start gegaan, dat als doel heeft te voorkomen dat jongeren zonder diploma de school verlaten. Vandaag waren er bliksemstages in het vijfde en zesde leerjaar van de basisschool Mozaiëk in Borgerhout. De kinderen kunnen -via korte stages-kennismaken met verschillende beroepen, zodat ze een geschikte studiekeuze kunnen maken voor het middelbaar. 

In basischool Mozaïek in Borgerhout was het vandaag geen gewone lesdag. De jongeren mochten de handen uit de mouwen steken bij enkele Antwerpse bedrijven, al gebeurde dat digitaal. "In niet-coronatijden zouden de leerlingen een bezoekje brengen aan een bedrijf", vertelt Koen Vanroey,  directeur van JINC op Radio 2 Antwerpen. "We zijn op zoek gegaan naar hoe we dit  kunnen overbrengen in de klas. Zo was er vandaag een livestream met een bedrijf dat mobiele kranen verhuurt. De kinderen konden vragen stellen aan een kraanman die boven in de toren zat."

We merken in het secundair onderwijs dat door foute studiekeuzes jongeren snel schoolmoe worden en het opgeven.

Koen Vanroey directeur van JINC Antwerpen

In Antwerpen groeien veel te veel kinderen op die niet de kansen krijgen die ze verdienen", zegt Koen Vanroey. "Met JINC geven we hen een steuntje in de rug. Begeleid door vrijwillige professionals uit het bedrijfsleven leren ze welke jobs er zoal bestaan en welke vaardigheden bij welk beroep passen. We merken in het secundair onderwijs dat door foute studiekeuzes jongeren snel schoolmoe worden, het opgeven, of in de klassieke waterval afdonderen, waarbij de kansen op het behalen van een diploma drastisch afnemen. Vandaar dat we zo vroeg mogelijk de kinderen al willen prikkelen en inspireren om na te denken over wat ze later gaan doen, en hen goesting te doen krijgen om er voluit voor te gaan."

Naast de stages in het basisonderwijs organieert JINC ook sollicitatietrainingen in het secundair onderwijs. 

Kiplingtas

Jonese Deku, 11 jaar uit basisschool Mozaïek, is enthousiast over het gesprek met de mensen van Kipling. "We hebben les gekregen over wat ze doen , hoelang de winkel bestaat. We zijn zelf aan de slag mogen gaan door tassen te vullen met papier alsof onze klas een winkel is. Ik vond het leuk om bezig te zijn, en ik zie mezelf dat later wel doen."

Nog dit schooljaar zullen in totaal meer dan 120 leerlingen deelnemen aan een bliksemstage van JINC. 

Meest gelezen