Radio 2

Brandweer evacueert 35 bewoners uit woontoren in Oostende

In Oostende heeft het donderdagmorgen vroeg gebrand in het Europacentrum. Het vuur brak uit in de kelder van de woontoren. Er werden 35 mensen geëvacueerd uit het Europacentrum. De brand was wel snel geblust en na een tijdje mochten alle bewoners terug naar hun appartement.

De brand brak rond half 5 donderdagmorgen uit. "Er was veel rook op de 5de verdieping. We moesten 33 mensen evacueren”, zegt brandweerkapitein Dries Van der Veken. De brandweer van Oostende zette de grote middelen in en kreeg ook versterking uit buurgemeenten. Het duurde een tijdje vooraleer ze de brandhaard vond.

Ook burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) kwam ter plaatse. “Omdat we de brandhaard niet meteen vonden, werd het medisch interventieplan in gang gezet. Dan komt de noodplanningsambtenaar in actie en zoeken we opvang voor de geëvacueerden. Maar kort daarna vonden we de brandhaard dan toch. Het medisch interventieplan werd meteen afgeblazen. Ik ben opgelucht dat er niets ergers gebeurd is."

Via kokers verspreid

De brand bevond zich in de kelder. Brandweerkapitein Dries Van der Veken: “In een private, afgesloten opbergruimte woedde een aanzienlijke brand. We konden die snel blussen. De rook had zich doorheen het gebouw verspreid via kokers en luchtkanalen, vooral naar de 5de verdieping. Na het blussen hebben we het hele gebouw geventileerd en CO-metingen gedaan. Een uur na onze aankomst mocht iedereen terug binnen."

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is. De politie lichtte het parket in. Dat zal waarschijnlijk een branddeskundige aanstellen om de oorzaak te vinden. 

Meest gelezen