Videospeler inladen...

BEKIJK en BELUISTER - Buitenlesdag vandaag: in openlucht leren heeft verschillende voordelen

Vandaag gaat de jaarlijkse Buitenlesdag in alle provincies door. Want buiten lesgeven en -krijgen heeft tal van voordelen. Het is gezond, het is goed voor het zelfvertrouwen en je onthoudt gewoon ook veel beter. De dag wordt voor de 5de keer georganiseerd door MOS Vlaanderen, dat het buitenlesgeven wil promoten.

Organisatie MOS, een samenwerking tussen het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid, de Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommisie, wil het buiten les volgen zoveel als mogelijk een boost geven. Niet alleen omdat de virologen oproepen om zoveel mogelijk buiten te zijn om besmetting met virussen te voorkomen, maar buiten leren is ook gezond en je ziet meer groen waardoor kinderen en jongeren respect krijgen voor de natuur. De leerstof blijft ook beter "plakken" en het zou ook goed zijn voor je zelfvertrouwen, want stress en angst verdwijnen door het buiten zijn. Die redenen, en nog een aantal andere, zijn genoeg om het buitenonderwijs nog meer te stimuleren.

Hoe geef je best buiten les?

Bij hogeschool HOGENT bereiden ze studenten in de lerarenopleiding voor op het buitenlesgeven. Docent Tine Miet Van Maele geeft les in het eerste jaar lerarenopleiding, aan studenten die later in het basisonderwijs willen lesgeven: "We hebben zelfs de les over het buiten lesgeven ook ineens buiten georganiseerd. Dat is de beste manier om te tonen hoe het moet. Zo korten we de schermtijd van de studenten ook in, wat ineens ook gezonder is voor hen." Tijdens de lessen werd ook uitleg gegeven door organisatie MOS en mensen van BosPlus

Aan toekomstige leraars: durf los te laten. Zelfs leerlingen die springen tijdens de les, leren bij

Docent Tine Miet Van Maele van HOGENT

Van Maele geeft een aantal concrete tips: "Zorg dat je een vaste verzamelplek hebt: een muur of een cirkel op de speelplaats. Organiseer doe-activiteiten, zodat je leerlingen hun energie kwijtraken. Hou al je lesmateriaal bij jou in een bak, zodat je niet nog even naar binnen moet om iets te gaan halen", zegt de docente. "Neem iets mee om de aandacht van de leerlingen erbij te houden. Ik heb een jachthoorn waarmee ik luid toeter om de aandacht van de studenten te krijgen." Een bal meenemen is ook nuttig: "Die gooi je bij een vragenronde naar de leerlingen, zo hou je hun aandacht vast. Maar vooral: durf los te laten. Zelfs leerlingen die springen, leren iets bij."

"Het journaal" ging langs bij een school in Brugge om te kijken hoe zij, ondanks de regen, toch de buitenlesdag organiseren. Bekijk hieronder de video en lees daarna voort:  

Videospeler inladen...

Leerlingen met ADHD

Voor leerlingen met een bepaalde problematiek zijn buitenlessen ook zeer heilzaam, zegt Van Maele: "Uit onderzoek is gebleken dat symptomen van ADHD afnemen doordat die kinderen buiten plaats hebben om hun spanning los te laten. Er zijn ook coginitieve effecten: de concentratie ligt buiten hoger waardoor de leerstof beter onthouden wordt, wat goed is voor het zelfvertrouwen." Dat is niet alleen zo voor de heel jonge kinderen, benadrukt Van Maele: "Jongeren zitten veel stil tijdens het studeren en dat zorgt voor obese en ongelukkige studenten. Wij raden hen aan om regelmatig naar buiten te gaan tussen het studeren door, want dat effect is enorm positief."

Leerlingen met ADHD kunnen buiten hun spanning loslaten
Docent Tine Miet Van Maele van HOGENT

De scholen zelf

In de provincie Oost-Vlaanderen is de kleuter- en basisschool GO! Centrum in Geraardsbergen al langer bezig met het buitenlesgeven. Juf Marjolein Nieuborg: "Sinds september gaan we zo veel als mogelijk naar buiten. Bij mooi weer zitten er altijd groepjes buiten. Wij hebben heel veel groen, een speelbos, een grote speelplaats met een tribune en zitplekjes onder bomen." De school heeft een team samengesteld met leerkrachten uit de kleuter- en lagere school om alles in goede banen te leiden. "De leerlingen zelf zijn dolenthousiast en de leerkrachten vinden het ook de max."

FB GO! Centrum Geraardsbergen

"Door de coronamaatregelen moesten we sowieso de klassen meer verluchten en naar buiten gaan. Maar dit is een goede manier om het lesgeven zo verder vorm te geven in de toekomst." De school begint de dag vandaag met een toneelstuk, nadien gaan de lessen buiten door.

Iedere dag Buitenlesdag

Voor juf Margo Jacobs van basisschool De Key in Lennik, Vlaams-Brabant, mag het iedere dag Buitenlesdag zijn: "Je zou denken dat kinderen buiten veel afgeleid zijn, maar dat is niet. Ik merk dat ze net meer leerstof oppikken. En als het regent, zetten we ons gewoon onder één van de afdaken op de speelplaats." Ondanks het slechte weer gaan ze ervoor vandaag: "We geven geregeld buiten les, maar vandaag maken we er een hele dag van."

Ik merk dat de leerlingen net meer leerstof oppikken als we buiten zijn
Juf Margo Jacobs van basisschool De Key in Lennik, Vlaams-Brabant

In Kortrijk, West-Vlaanderen, krijgen de kinderen van basisschool De Dobbelsteen in Heule, wel vaker les buiten. Daar hebben ze zelfs een buitenklas ingericht. "Slecht weer, bestaat niet", zegt juf Stefanie Mariacourt, "enkel slecht aangepaste kledij. Dat is het principe van waaruit wij les geven." Al nuanceert ze dat ook: "Er zijn uiteraard wel eens situaties waarin het echt niet te doen is om met de kinderen buiten te blijven, maar een beetje regen, zoals vandaag, zal ons niet tegenhouden."

Lees verder onder de foto:

Radio 2

"Iedereen kan buiten iets doen"

En we merken dat scholen in de andere provincies ook enthousiast meedoen met de Buitenlesdag, niet alleen op deze dag: "We doen dat nu al een tijdje", vertelt kleuterjuf Kristel Houben van de gemeentelijke basisschool in As, Limburg. Zij geeft zelf les in het tweede kleuterklasje. "Elke klas die deelneemt aan de actie mag de dag zelf invullen. Gelukkig hebben we heel veel plaats in en rond de school zodat iedereen buiten iets kan doen."

Pexels

"Voor de kleuters hebben we bijvoorbeeld klastuinen. Het hele klasleven, het spelen, oefeningen maken, lunchen enzovoort, gaat vandaag buiten door", zegt Houben. "Heel wat andere leerkrachten zijn ook heel creatief geweest en hebben hun normale lessen in een volledig nieuw jasje gestoken. En regen houdt ons zeker niet tegen", lacht de kleuterjuf.

In Drongen bij Gent kunnen leerlingen sinds enkele jaren buiten les krijgen in de Bostorie. Op 25 april 2019 ging "Het Journaal" een kijkje nemen. Die reportage kunt u hieronder bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen