Ekaterina Zaharieva, de Bulgaarse vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bulgarije mengt zich in diplomatieke rel met Rusland en zet op zijn beurt een Russische diplomaat het land uit

Bulgarije wijst een Russische diplomaat uit. Het land vermoedt dat Rusland betrokken was bij de ontploffingen van vier wapendepots tussen 2011 en 2020. De zaak lijkt op de diplomatieke rel waarin Tsjechië Rusland verantwoordelijk houdt voor de explosie van een Tsjechisch wapendepot in 2014. De spanningen met Rusland lopen hoog op in Oost-Europa.

Het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde een Russische diplomaat in een officieel statement persona non grata. De beslissing kwam er nadat Ekaterina Zaharieva, de Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken, een "diepgaand en serieus gesprek" heeft gehouden met de Russische ambassadeur in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

Bulgaarse onderzoekers linken de aanwezigheid van zes Russische staatsburgers met de vier explosies van wapendepots. Deze vonden plaats in de periode tussen 2011 en 2020. Bij de ontploffingen vielen, in tegenstelling tot bij de explosie van het Tsjechisch depot, geen slachtoffers. 

De wapens uit de vier opslagplaatsen waren van het bedrijf Emco en werden geëxporteerd naar Georgië en Oekraïne. Volgens de Bulgaarse woordvoerder van het onderzoek, zouden de Russen deze wapenuitvoer hebben willen saboteren. Emco zou de enige buitenlandse wapenleverancier zijn geweest van Oekraïne, een land dat een moeilijke relatie onderhoudt met Rusland. Dat schrijven journalisten van het onderzoeksnetwerk Bellingcat.

Poging tot vergiftiging

In april 2015 werd de eigenaar van Emco, wapenhandelaar Emilian Gebrev, zijn zoon en een medewerker slachtoffer van een poging tot vergiftiging. Het drietal werd erg ziek maar overleefde de gifaanval. Gerechtelijke onderzoekers linken nu de explosies en de moordpoging op Gebrev aan elkaar. Ze verdenken de drie daders achter de aanval lid te zijn van de GROe, de Russische militaire inlichtingendienst.

Bulgarije vraagt de samenwerking van Rusland om de zaak te onderzoeken. Zaharieva benadrukte dat Bulgarije de "gelijkwaardige en wederzijds voordelige betrekkingen" met Rusland wil behouden. Moskou ontkent alle betrokkenheid en stelt dat de beschuldigingen "volledig onaanvaardbaar en ongegrond" zijn. Toch zullen ze hulp aanbieden in het onderzoek, volgens de Russische woordvoerder van het ministerie voor Buitenlandse Zaken.

Domino-effect

De beschuldiging van Tsjechië en de uitwijzing die erop volgde, hebben een ware diplomatieke kettingreactie uitgelokt. Als dominosteentjes volgt het ene land op het andere om Russische diplomaten uit hun land te bannen, vaak "uit solidariteit" met Tsjechië. Een overzicht van de recente diplomatieke uitwijzingen:

  • Tsjechië bant 18 Russische diplomaten, Rusland reageert door 20 Tsjechen de deur te wijzen.
  • De Verenigde Staten bannen tien Russen voor de tussenkomst in de presidentsverkiezingen van 2020 en leggen andere sancties aan de Russen op.
  • Litouwen, Letland en Estland wijzen vier Russen uit. Twee Litouwers, één Est en één Let moeten Rusland verlaten.
  • Slovakije wijst drie Russen uit, drie Slovaken worden gebannen uit Rusland.
  • Italië stuurt twee Russen weg, Rusland verdrijft één Italiaanse diplomaat.
  • Polen stuurt drie Russische medewerkers het land uit, Moskou doet vijf Polen vertrekken.

Meest gelezen