vrtnws

Callcenters kunnen weinig twijfelende Brusselaars overtuigen om zich te laten vaccineren

De callcenters van de Brusselse vaccinatiecentra kunnen voorlopig weinig mensen overtuigen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De vaccinatiecampagne in het Brusselse Gewest loopt vrij goed, vorige week nog met een recordaantal vaccins van 35.000 per dag. Maar de telefoontjes naar mensen die al een uitnodiging kregen, maar zich nog niet hebben ingeschreven, zijn geen succes.

Wie in het Brusselse Gewest woont en nog niet heeft gereageerd op zijn of haar uitnodiging om zich te laten vaccineren, krijgt een extra telefoontje. Tot nu toe hebben nog maar weinig mensen zich nadien laten vaccineren, zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. "De vaccinatie loopt goed, maar sommige mensen zijn moeilijk te bereiken. Daarnaast komt zo'n 12% van de uitnodigingen ook niet toe bij de mensen. Ook het internationale karakter van Brussel speelt ons parten. Het blijft een uitdaging om iedereen in zijn of haar eigen taal te bereiken." 

Ik kan me voorstellen dat mensen die meedoen aan de ramadan en overdag niets eten,  geen zin hebben om zich na een vaccin nog slapper of slechter te voelen

Inge Neven, Brusselse gezondheidsdienst

Persoonlijke bezoekjes werken

Inge Neven benadrukt wel dat alle vaccins die klaarliggen ook gezet worden. "71% van de Brusselse 65-plussers is intussen gevaccineerd. Maar we hopen nog een tandje bij te kunnen steken. We willen meer mensen overtuigen. Wat wel goed werkt zijn persoonlijke gesprekken en het inzetten van apothekers om mensen aan te sporen om zich te laten vaccineren." Er wonen in het Brusselse Gewest ook heel wat moslims. Veel mensen doen mee aan de Ramadan, de islamitische vastenmaand. Vermoedelijk wachten heel wat moslims tot na de Ramadan op 15 mei om zich te laten vaccineren. "Ik begrijp dat mensen die de hele dag vasten geen zin hebben om zich na een vaccin nog slapper of slechter te voelen. Maar zeker ook die groep moeten we overtuigen om zich binnenkort te laten vaccineren."

Meest gelezen