AFP or licensors

China lanceert nieuw ruimtestation (en ook Belgische wetenschappers zullen daar onderzoek doen)

In China is vannacht de eerste module van een nieuw ruimtestation gelanceerd. Op termijn zullen astronauten langdurig kunnen verblijven in dat ruimtestation. Ze zullen er ook onderzoek doen, bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van tumoren in de ruimte. Belgische wetenschappers zijn betrokken bij één van de geplande onderzoeken.

Beluister hier een bijhorend gesprek in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees voort onder de audio):

Xinhua

China heeft vannacht de eerste module van een nieuw ruimtestation gelanceerd. Dat gebeurde op de lanceerbasis Wenchang, op het tropische eiland Hainan. De module werd gelanceerd met een Lange Mars 5B-raket. Die is in staat om zware vrachten te vervoeren.

De Tianhe-module is ongeveer 16 meter lang. De module bevat onder andere een woonruimte, waarin ruimtereizigers langdurig kunnen verblijven. Later zullen nog twee andere modules vastgekoppeld worden aan de Tianhe-module. 

Tianhe betekent “harmonie van de hemelen”.

China had de voorbije jaren al twee andere ruimtestations, Tiangong-1 en Tiangong-2. Die ruimtestations waren niet geschikt voor een langdurig verblijf in de ruimte. In het nieuwe station kunnen astronauten wél maandenlang verblijven. Zo komt er een module die urine kan recycleren. Dankzij die module moeten geen grote hoeveelheden drinkwater vervoerd worden.

Het bezoek aan de module is gepland in juni. Drie Chinese astronauten zullen dan aan boord gaan. Chinese astronauten worden ook wel "taikonauten" of "yuhangyuan" genoemd.

Wat gebeurt er met tumoren in de ruimte?

Er zal ook onderzoek gebeuren in het nieuwe ruimtestation. Belgische onderzoekers van het SCK CEN, een Belgisch nucleair onderzoekscentrum, werken mee aan één van de geplande onderzoeken. 

"Het project heet Tumors in Space", zegt Sarah Baatout, hoofd radiobiologie aan het SCK CEN. "We willen onderzoeken wat er met tumoren gebeurt in de ruimte. Het gaat om hypermodern kankeronderzoek, waarbij we gebruik maken van mini-organen. Die worden gemaakt in een laboratorium van tumoren en gezonde weefsels."

Die mini-organen gaan op termijn naar het ruimtestation. "Daar zal onderzocht worden wat de invloed is van gewichtloosheid op de ontwikkeling van tumoren. Ook het effect van kosmische straling zullen we onderzoeken."

Het onderzoek is belangrijk met het oog op lange ruimtereizen in de toekomst. "Stel bijvoorbeeld dat een astronaut kanker krijgt tijdens een ruimtereis. Zal die kanker zich dan trager of sneller ontwikkelen dan op aarde? Dat soort vragen willen we beantwoorden."

Het onderzoek is ook belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe kankerbehandelingen. 

Een orkest speelt muziek tijdens de lancering van de Tianhe-module.
AFP or licensors

Grote ambities

China lanceerde zijn eerste bemande ruimtevlucht in 2003, meer dan 40 jaar na de Verenigde Staten en Rusland. Rusland bracht in 1961 kosmonaut Joeri Gagarin in een baan rond de aarde. Eén maand later werd astronaut Alan Shepard de eerste Amerikaan in de ruimte. 

China is dus een laatkomer, maar het heeft wel grote ambities. Zo zijn er plannen voor een Russisch-Chinese basis op de maan. Een Chinees ruimtetuig, Tianwen-1, zal binnenkort een poging doen om te landen op Mars. Tegen 2030 wil China ook bodemstalen van Mars naar de aarde vervoeren. Die stalen kunnen dan onderzocht worden op sporen van leven. 

De lancering van de Tianhe-module past binnen die ambitieuze plannen. 

Meest gelezen