luc daelemans

Coronacrisis heeft amper een invloed op de investeringen van de Limburgse bedrijven

6 op de 10 Limburgse bedrijven hebben concrete investeringsplannen voor de komende 12 maanden, ondanks de coronacrisis. En een even groot deel van de bedrijven heeft vorig jaar zijn voorziene investeringen uitgevoerd. Dat blijkt uit het jaarlijkse investeringsrapport van ondernemersorganisaties Unizo en VKW Limburg.

De coronacrisis heeft onmiskenbaar haar invloed op het bedrijfsleven. 1 op de 10 van de geplande investeringen is vorig jaar geschrapt, en 1 op de 4 is uitgesteld. 1 op de 4 bedrijven laat weten dat het dit jaar niet zal investeren, maar dat is nauwelijks meer dan andere jaren. Het zijn vooral winkels die niet zullen investeren.

E-commerce en apps

Uit de bevraging blijkt dat bedrijven vooral investeren om te groeien, om te digitaliseren, maar ook voor meer efficiëntie en duurzaamheid. Op het lijstje staan vooral opleidingen, de aankoop van hardware, het wagenpark, innovatie en strategievorming. En het valt op dat de sterkste stijgingen zitten bij de e-commerce en de apps, maar ook in marketing en communicatie.

Bij 1 op de 3 bedrijven die investeren in gebouwen en machines komen er ook jobs bij, maar het vinden van geschikt personeel blijft een probleem, samen met de hoge fiscale en sociale lasten.

Poetsrobots

Het bedrijf HiGenius in Genk is een voorbeeld van een investeerder. Dat familiebedrijf is actief in de schoonmaaksector. Het heeft een aantal prototypes van Chinese poetsrobots aangekocht en is een van de eerste bedrijven die ze zal inzetten. Daarnaast mikt het bedrijf dit jaar op extra medewerkers en het investeert ook in duurzaamheid. 

Meest gelezen