Vlaams minister van Energie Demir waarschuwt voor misleidende reclame over terugverdientijd thuisbatterij

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil dat energiebedrijven stoppen met het verspreiden van misleidende informatie over de terugverdientijd van thuisbatterijen. Demir neemt onder meer Essent in het vizier, dat belooft dat je een thuisbatterij in 3 tot 5 jaar hebt terugverdiend. De minister wil dat Essent die "totaal misleidende" reclame offline haalt. Essent zelf begrijpt de kritiek niet, maar verwijderde de informatie "ter teken van goede trouw" voorlopig van zijn website.

Omdat het systeem van de terugdraaiende teller bij digitale meters is vervallen, zoeken eigenaars van zonnepanelen naar andere manieren om de stroom die door de zonnepanelen geproduceerd wordt, op te slaan. Dat kan bijvoorbeeld met een thuisbatterij. Een thuisbatterij heeft een capaciteit van zo'n 5 tot 15 kWh. Een gemiddeld gezin verbruikt minder dan 10 kWh per dag.

Wie in zo'n batterij investeert, kan een premie aanvragen bij de Vlaamse overheid. Vorig jaar kreeg de overheid 143 aanvragen voor zo'n premie. In de eerste 3 maanden van dit jaar kwamen al zo'n 1.000 aanvragen binnen. 

Terugverdiend in 3 tot 5 jaar? "Totaal misleidend"

Energiebedrijven spelen in op die stijgende interesse in alternatieven voor de terugdraaiende teller en maken dan ook veelvuldig reclame voor de thuisbatterij. Maar dat gebeurt niet altijd op een correcte manier, stelt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir vast. Onder meer energiebedrijf Essent bezondigt zich aan het verspreiden van misleidende informatie over de terugverdientijd van dergelijke batterijen, stelt ze.

Op de website van Essent kon je tot vandaag bijvoorbeeld lezen dat je zo'n thuisbatterij in 3 tot 5 jaar hebt terugverdiend, afhankelijk van de capaciteit van de batterij. "Totaal misleidend", vindt Demir. En het is niet de eerste keer, voegt ze eraan toe. Eerder bezondigden energiebedrijven zich al aan misleidende informatie over de terugdraaiende teller.

Een schermafbeelding van de tekst die vanochtend nog op de website van Essent stond te lezen. Demir verspreidde zelf een grafiek waarin Essent beloofde dat je zo'n batterij in 3 tot 5 jaar kan terugverdienen, afhankelijk van de capaciteit. Na het persbericht van de minister werd alle info over thuisbatterijen weggehaald.

"Dat Essent nu exact dezelfde gezinnen wil misleiden uit winstbejag is onvoorstelbaar. Alsof de situatie na het arrest van het Grondwettelijk Hof nog niet erg genoeg is. In de informatie op hun website ontbreekt elke realiteitszin en zo draaien ze een rad voor ogen van de Vlaamse consument. Dit moet stoppen", reageert Demir.

Samen met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) roept de minister de hele sector op om te stoppen met zulke misleidende informatie. Demir en het VEKA eisen ook dat Essent de bewuste informatie van zijn website haalt.

"Uit voorzichtigheid alles offline gehaald"

In een reactie aan onze redactie zegt Essent dat het hieromtrent nog geen contact heeft gehad met de minister en alles "via de media heeft vernomen". Het bedrijf zegt ook niet te begrijpen waarover de klacht van de minister precies gaat en waarom zijn eigen berekeningen niet zouden kloppen.

Op de vraag of Essent de beloofde terugverdientijd van 3 tot 5 jaar zelf realistisch vindt, wil het bedrijf voorlopig niet antwoorden. "We zullen nu contact opnemen met het kabinet van de minister. Uit voorzichtigheid en ter teken van goede trouw hebben we alle informatie over de thuisbatterijen voorlopig offline gehaald." 

Bereken zelf je terugverdientijd

Minister Demir wijst erop dat de investering in een thuisbatterij aanzienlijk blijft, ondanks de Vlaamse batterijpremie, en dus niet voor iedereen rendabel is. De terugverdientijd is erg afhankelijk van de specifieke situatie van het gezin en de installatie.

Je goed informeren, is dan ook de boodschap. Demir raadt kopers van een batterij dan ook aan om de offertes "zeer kritisch te bekijken". Op de website van het VEKA kan je via een simulator op basis van de juiste parameters ook je eigen rekening maken en de terugverdientijd simuleren. Demir: "Dankzij onze simulator garanderen we een objectieve bron van informatie en hulpmiddel voor talloze eigenaars van zonnepanelen."

Geld terug

Wie op basis van de misleidende informatie van Essent toch al een aankoop deed bij Essent, kan zich melden bij de Federale Overheidsdienst Economie. Misleidende verkoopargumenten zijn volgens het Wetboek Economisch Recht en het Europees consumentenrecht namelijk grond om een aankoop te annuleren en het aankoopbedrag terug te krijgen, stelt de minister.

Meest gelezen