Evergem scant tot 3 meter diep in de bodem op bommen: "We zijn zeker dat er nog zitten"

Evergem gaat met metaaldetectie tot op 3,5 meter diep onder de grond kijken of er nog oorlogsbommen verborgen liggen. De gemeente doet dat nadat er vorige week een bom werd ontmanteld die zo diep lag. "We gaan eerst de grond scannen en afgraven tot 1,2 meter diepte", zegt hoofd van de gemeentewerken, Peter Vandeveire.

Twee dagen lang zal de gemeente nakijken of er op 3,5 meter diepte bommen uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Peter Vandeveire, hoofd van de gemeentewerken, legt uit dat dat gebeurt met metaaldetectie. "Er bestaan geen andere technieken om bommen uit de grond op te sporen. Het magnetisch veldonderzoek is het enige. We zijn zeker dat er nog zitten, maar we weten niet waar en hoeveel." 

Correspondent Jürgen Eeckhout volgde de operatie op voor Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Metaaldetectie beperkt

De vliegtuigbom die vorige week is ontmanteld in deelgemeente Rieme en waar een hele buurt voor geëvacueerd werd, lag op 3,6 meter diep in de grond. "Om werken in de gemeente uit te voeren werd er gescand op bommen, maar de metaaldetectie gaat maar tot 2,5 meter diepte", legt Vandeveire uit. Zo ver gaat het magnetisch veld waarbinnen metaaldetectie kan zoeken. Er zit te veel ruis op de metaaldetectie door andere metalen voorwerpen als er dieper wordt gezocht.

In twee fasen zoeken

Evergem gaat nu in twee fasen werken: "We gaan eerst de grond scannen en afgraven tot 1,2 meter diepte. Vanaf daar gaan we weer bomdetectie doen en dan geraken we tot op 3,70 meter diepte." Die diepte is belangrijk, want rioleringen worden op maximaal 3,50 meter diepte aangelegd. "Eens dat gebeurd is, bekijken we hoe de werkzaamheden in de gemeente verder kunnen gaan."

kasto80

Meest gelezen