AFP or licensors

Frankrijk herademt: op 19 mei gaan caféterrassen, theaters en musea opnieuw open

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn plan voor de hervatting van het normale leven na de coronacrisis gepresenteerd in een interview met de regionale en lokale pers. Er komt een "normalisering" in vier stappen, maar dat blijft wel afhankelijk van de evolutie van de coronacijfers en die zijn nog niet zo geweldig goed in Frankrijk.

President Macron heeft dus de lokale pers in zijn land de primeur willen geven, maar veel is intussen uitgelekt en ook bij de grote media terechtgekomen. Vanavond om 21 uur is de tekst van het interview bekendgemaakt, onder meer door het blad "Le Parisien".

Macron wil zijn land in vier etappes naar de normalisering leiden. Fase 0 is al voorbij met de opening van de scholen, want dat was een prioriteit, aldus de Franse president. Echt normaal is dat nog zeker niet en daarom wil Macron zijn landgenoten hoop geven met een vast omlijnd tijdsschema.

De eerste stap komt volgende maandag 3 mei en is beperkt ambitieus. Wel moeten de Fransen dan geen attesten meer invullen en vervallen de beperkingen op verkeer tussen de regio's in Frankrijk. Nu zijn reizen tussen de regio's in het land nog aan strenge beperkingen gebonden. 

Vanaf 19 mei komt er evenwel een grote versoepeling. Vanaf dan kunnen bars en restaurants hun terrassen buiten opnieuw openen en dat is iets wat veel Fransen leuk gaan vinden. Er mogen dan wel maximaal zes personen rond een tafel zitten. Tegelijk zouden ook musea, theaters en filmzalen opnieuw de deuren mogen openen en kunnen opnieuw sportevenementen plaatsvinden. Binnen mogen er dan maximaal 800 mensen aanwezig zijn, buiten mogen dat er duizend zijn. De avondklok verschuift later naar 21 uur. 

Il nous faut retrouver notre art de vivre à la française

President Emmanuel Macron

Op 9 juni komt er opnieuw een belangrijke etappe. De avondklok gaat dan om 23 uur in, cafés en restaurants mogen dan ook mensen binnen ontvangen, zij het maximaal met zes rond een tafel. Sportzalen kunnen dan ook opnieuw open en er mogen opnieuw culturele, sportieve en recreatieve evenementen gehouden worden, zij het met beperkingen. Ook buitenlandse toeristen die een negatieve test of bewijs van vaccinatie kunnen voorleggen, zijn dan opnieuw welkom. Vanaf dan zou ook het telewerken versoepeld kunnen worden in overleg met werknemers en werkgevers.

Vanaf 30 juni vervalt de avondklok en mogen mensen met duizend samenkomen als ze een "gezondheidspaspoort" kunnen voorleggen: dat wil zeggen een negatieve coronatest of een bewijs van vaccinatie. Discotheken zouden voorlopig nog wel dicht blijven.

Misschien moeten we enkele jaren leven met het virus en zullen we ons elk jaar moeten vaccineren

De Franse president Macron

Dat alles hangt natuurlijk af van de evolutie van de coronacijfers en de vaccinatie en lokale overheden kunnen nog altijd beperkingen opleggen. Op die manier is al het bovenstaande nogal voorwaardelijk, maar Macron wil de Fransen een perspectief bieden. Hij verwacht erg veel van de vaccinatie van de bevolking, maar sluit niet uit dat mensen zich elk jaar opnieuw zullen moeten vaccineren net zoals tegen de griep, ten minste voor enkele jaren. 

Frankrijk registreert nu gemiddeld 29.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat is veel, maar eerder deze maand lag dat cijfer op 40.000. Er liggen nu 5.800 coronapatiënten op de intensieve zorg. Dat aantal is de voorbije dagen lichtjes gestegen. In totaal zijn er in Frankrijk sinds het begin van de epidemie 104.000 mensen overleden aan het coronavirus.

AFP or licensors

Meest gelezen