Gentse auteur Matthias M. R. Declercq wint prijs van onafhankelijke boekhandels met "De ontdekking van Urk"

De Gentse schrijver Matthias M. R. Declercq, niet te verwarren met de gelijknamige burgemeester, heeft de Confituur Boekhandelsprijs gewonnen met het boek "De ontdekking van Urk" over een strenggelovige gemeenschap in Nederland. Het is een prijs van de onafhankelijke boekhandels en de klanten. "Deze erkenning maakt me nederig", zegt de schrijver. 

De Gentse auteur Matthias M. R. Declercq krijgt de Confituur Boekhandelsprijs voor zijn boek "De Ontdekking van Urk". Hij won zowel de jury als de publieksprijs. Daarmee schaart hij zich in het rijtje van grote namen die eerder al de prijs wisten te winnen: Chris De Stoop, Jeroen Olyslaegers, Koen Peeters, Peter Verhelst en Charlotte Van Den Broeck. 

De schrijver is ontzettend blij: "Het is geen kleine prijs als je naar die namen kijkt. Zeker Chris De Stoop is iemand waar ik naar opkijk, hij heeft de literaire non-fictie mee op de kaart gezet in Vlaanderen."

Dat er geen geld aan de prijs vasthangt, vind ik nog mooier

Matthias Declercq, winnaar van de Confituur Boekhandelsprijs

In het boek vertelt Declercq over het leven in een besloten gemeenschap, in Urk, in het noorden van Nederland. De Confituur Boekhandelsprijs is een symbolische prijs, want winnaars krijgen er geen geld voor. "Dat er geen geld aan vasthangt, vind ik nog mooier, want dat hoeft helemaal niet. Om welke prijs het ook gaat, voor een auteur gaat het altijd om de erkenning", klinkt het bij Declercq.

Onafhankelijke boekhandels

Voor de prijs konden onafhankelijke boekhandelaars en hun klanten een stem uitbrengen. "Ik zie het als een bevestiging van het pad dat ik bewandel, want het is gewoon heel mooi als je door onafhankelijke boekhandels erkend wordt. Dan kan je alleen maar nederig het hoofd buigen en heel blij zijn dat je uitverkoren bent."

Declercq hoopt in de toekomst vooral zijn eigen stem te krijgen in het literaire landschap. "Na twee boeken lijkt dat ook te lukken. Ik ga mezelf zeker ook niet vergelijken met de vorige laureaten, maar als je dan een prijs wint, moedigt je dat alleen maar verder aan om door te gaan en hetzelfde pad verder te bewandelen."

kasto80

Meest gelezen