Pexels-Andrew

Veel studenten zeggen huurcontract kot vroegtijdig op: "Ze zien studeren niet meer zitten door de pandemie"

Opvallend veel Gentse studenten, maar ook studenten buiten de stad tot in Brussel en Wallonië, hebben het afgelopen academiejaar het huurcontract van hun kot vroegtijdig stopgezet. Dat is Upkot, de grootste speler op de kotenmarkt in Gent en daarbuiten, opgevallen. Dat komt in de eerste plaats door corona, zegt Nele Van Damme van het bedrijf: "Ze zien het studeren niet meer zitten door de pandemie."

Dat studenten hun kot vroegtijdig opzeggen is nochtans niet nieuw. In de jaren voor de coronacrisis gebeurde dat ook, maar toen kwam dat door slechte resultaten na de eerste examenronde, of bijvoorbeeld omdat koppels wilden samenwonen. Maar nu blijkt dat het vaak gebeurt omdat studenten gedemotiveerd zijn door de coronacrisis en niet meer willen studeren. Bedrijf Upkot, een grote speler op vlak van studentenhuisvesting, ziet het vaak gebeuren in Gent, maar ook in Brussel en Wallonië: "We zien de tendens eigenlijk overal", zegt Nele Van Damme van het bedrijf.

De studenten zitten er mentaal door, en sommige werkstudenten kunnen het huurcontract ook niet meer betalen door corona
Nele Van Damme van Upkot

Schoolmoe

Er zijn ondertussen al zo'n 360 huurcontracten bij Upkot in Gent vroegtijdig stopgezet. De redenen daarvoor hebben vaak te maken met de gevolgen van de coronacrisis. "De studenten willen stoppen met studeren want ze zitten er mentaal door. Ze zijn schoolmoe door de vele online lessen", zegt Van Damme. En er zijn ook studenten bij die het financieel niet meer aankunnen: "Wij hebben ook werkstudenten. Omdat ze tijdens het coronajaar geen werk meer hadden, kunnen ze de huur niet meer betalen."

Je zou denken dat de aanvragen voor een kot voor volgend academiejaar dan minder binnenstromen, maar dat is niet zo: "Er is nog steeds een gezonde aanvraag om koten, of studentenhuisvesting in het algemeen, te huren", merkt Van Damme op. "Maar het is duidelijk niet evident voor de studenten tijdens deze pandemie." Het bedrijf ziet wel dat sommige studenten het academiejaar nu stopzetten, maar toch van plan zijn om terug te studeren volgend jaar.

Kan je zomaar een kot opzeggen?

Een belangrijke nuance over het stopzetten van huurcontracten van studentenkoten: in Vlaanderen kan je niet zomaar vroegtijdig een kot opzeggen. "In onze contracten staat wel dat, als een student-huurder wil stoppen, en die kan zelf een nieuwe huurder voorstellen, of wij zoeken zelf als bedrijf iemand nieuw, het stopzetten van het huurcontract wel sneller kan", legt Van Damme uit. "In Brussel kan je, als je besluit te stoppen met studeren, wel gemakkelijker een huurcontract opzeggen."

kasto80

Meest gelezen