Groen-voorzitter Almaci roept op om werknemers met onzekere statuten beter te beschermen

Groen-voorzitter Meyrem Almaci roept in haar 1 mei-boodschap op om pakjes- en maaltijdbezorgers en andere werknemers met onzekere statuten beter te beschermen. "De kloof tussen vaste en tijdelijke jobs moet dicht", klinkt het. Want haast 30 procent van de werknemers zou nog een onzekere of tijdelijke job hebben en "dat zijn de mensen die als eerste in de problemen komen als de economie een dreun krijgt".

"Er zitten heel veel mensen in onzekere statuten die niet beschermd worden door onze sociale zekerheid en die door de coronacrisis heel hard getroffen zijn. Aan die situatie moeten wij fundamenteel iets doen", dat zegt Almaci in haar 1 mei-boodschap die ze kwam toelichten in "De ochtend" op Radio 1. 

Beluister hier het volledig gesprek over het loonoverleg en haar 1 mei-boodschap in "De ochtend" op Radio 1:

Het gaat volgens haar om vijf categorieën die nog niet voldoende sociale bescherming krijgen. Ten eerste platformwerkers, mensen die voor online platformen diensten uitvoeren, zoals Deliveroo en Uber. Maar het gaat bijvoorbeeld ook over zelfstandigen in bijberoep, mensen met flexjobs of artiesten en kunstenaars. 

"Dat zijn mensen die vaak in precaire statuten zitten met weinig sociale bescherming, die ook geen pensioen opbouwen. En het zijn vooral mensen met een laag inkomen die dan toch gaan werken en die vaak geen keuze hebben. Het is absurd dat we mensen krijgen die bij wijze van spreke een A-statuut hebben met volledige sociale zekerheid, en mensen met een B-statuut die nauwelijks bescherming krijgen."

De eerste stap is nu om die jobs in kaart te brengen, zegt Almaci. "Voor de kunstenaars is bijvoorbeeld al een werkgroep opgericht om concreet in kaart te brengen wat de noden zijn  en welke antwoorden mogelijk zijn." Vervolgens moet dat kluwen van precaire statuten tegen het licht gehouden worden, zegt ze. "Dat staat trouwens ook in het regeerakkoord, dat die contracten geëvalueerd moeten worden. Op basis daarvan moet er dan gekeken worden wat er moet worden gedaan."

Meest gelezen