Hasseltse supermarkt werkt verpakkingsvrij: "Mensen brengen hun eigen potjes mee en kunnen hun eigen hoeveelheid kiezen"

Vanaf 1 mei start de campagne "Mei Plasticvrij" met als doel de afvalberg te verkleinen. De Hasseltse supermarkt "Klinder" werkt ondertussen al drie jaar verpakkingsvrij. Plastic is niet weg te denken uit de maatschappij, maar met kleine stapjes bereiken we gunstige effecten, vertelde Machteld Lambrichts van "Klinder" op Radio 2 Limburg. 

Moet elke koek apart verpakt worden en moet een broccoli verkocht worden in een plastic folie? De campagne "Mei Plasticvrij" denkt alleszins dat het anders kan. Ze vragen ons dan ook om een maand lang bewust minder plastic te gebruiken om zo de enorme afvalberg te verkleinen. In de verpakkingsvrije supermarkt "Klinder" in Hasselt werken ze al drie jaar met alternatieven.

"Wasproducten vind je bij ons zowel vloeibaar als in poeder, beiden volledig verpakkingsvrij. De mensen nemen hun eigen bus of doosje mee en dan kan je het hier vullen", vertelt Machteld Lambrichts van Klinder. "Zo hoeven de mensen eigenlijk nooit meer een bus in de winkel kopen."

Hygiënisch werken

Hun voeding zoals rijst of cornflakes zit in afgesloten, luchtledige bakken.  "Je kan gewoon aan de hendel trekken en dan komt eruit hoeveel je nodig hebt. Wil je nu 200 gram of één kilogram, dat maakt niet uit", legt Lambrichts uit. "Zeker voor mensen die alleenstaand zijn, is dat handig. Die moeten dan geen volledig pak kopen waarmee ze een half jaar zoet zijn. Ook financieel komt het ook goedkoper uit."

Andere winkels hebben vaak schrik dat het niet hygiënisch is om potjes van klanten te aanvaarden. Lambrichts heeft het nagevraagd en het is toegestaan. "Wij bieden ook wel andere recipiënten aan dus als er mensen zijn met erg vuile potjes, kunnen ze dat gebruiken.  Maar dat gebeurt eigenlijk zelden, mensen zijn echt hygiënisch", aldus Lambrichts.

Een aantal zaken komen bij Klinder binnen in plastic, maar ze proberen dat zoveel mogelijk te vermijden. "Het plastic dat hier dan binnenkomt is wel vaak gerecycleerd plastic of het wordt gewoon teruggestuurd en opnieuw afgevuld. De meeste zaken komen binnen in papier of kartonnen dozen met biologisch afbreekbaar materiaal", zegt Lambrichts. "Onze groenten en fruit komen binnen in blauwe bakken en zelfs het koordje wat rond die paletten zit wordt wekelijks opnieuw gebruikt. "

Kijk eens in je vuilnisbak. We gebruiken het meeste afval in de keuken en de badkamer

Lambrichts geeft een goede tip om bewuster met afval om te gaan: "Kijk eens in je vuilnisbak. Mensen weten vaak niet waar ze nu juist het meeste afval produceren. Als je in je vuilnisbak gaat kijken, wordt het snel duidelijk dat je het meeste afval verbruikt in je keuken en badkamer. Daarvoor zijn makkelijke alternatieven te vinden."

"Het is natuurlijk veel belangrijker dat iedereen met kleine stapjes eraan meewerkt dan dat slechts één iemand perfect zero waste leeft", vult Lambrichts aan. "Het is een droom dat iedereen het perfect goed doet, maar dat zal waarschijnlijk nooit lukken. Plastic is niet weg te denken uit onze maatschappij, maar met kleine stappen creëren we al gunstige effecten."

Meest gelezen