Videospeler inladen...

"Ik ben een vechter en ik ga er blijven voor gaan": hoofdverpleegkundige Isabelle Persoons wint speciale zorg-award

Isabelle Persoons, hoofdverpleegkundige van het AZ Jan Palfijn in Gent, heeft een speciale award gekregen op de uitreiking van de prijzen voor de zorgsector. Dat gebeurt jaarlijks door ZORG Magazine. Er zijn telkens tien prijzen die worden uitgedeeld, maar dit jaar was er dus ook een extra award, eentje die gericht is op de gehele sector. Persoons getuigt over het afgelopen jaar in "Laat".

Aangezien we ons nog steeds in een coronapandemie bevinden, is het een online prijsuitreiking geworden die je volledig live kon volgen op YouTube. De live-opnames vonden plaats in de Minardschouwburg in Gent. Er was ook muziek en eerste minister Alexander De Croo nam het woord om het zorgpersoneel nog eens uitdrukkelijk te bedanken. "We hebben zo vaak gesproken over de helden van corona", zei De Croo. "Ik wil graag benadrukken hoeveel respect wij hebben voor alles wat jullie gedaan hebben de voorbije maanden."

Er worden twee persoonlijkheden extra in de watten gelegd. Eén daarvan is professor Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, en de minder bekende Isabelle Persoons. Zij heeft een award gekregen die gericht is aan de volledige zorgsector.

Ik wil mijn appreciatie uitspreken voor u, en voor elk van jullie in jullie teams

Eerste minister Alexander De Croo

Persoons is hoofdverpleegkundige van het AZ Jan Palfijn in Gent en leidinggevende van een 16-tal verpleegkundigen. Al vanaf de eerste golf in maart 2020 heeft Persoons zich ingezet om verpleegkundigen volledig klaar te stomen die de covidpatiënten moesten opvangen.

Waarom denkt zij zelf dat ze uitgekozen als winnaar van deze prijs? (Lees voort onder het fragment)

Videospeler inladen...

U herinnert het u zich misschien nog, of u heeft er zelf aan mee gedaan. In het begin van de coronapandemie werd massaal opgeroepen om te applaudiseren voor het zorgpersoneel, en dat deden we ook. Maandenlang gingen we braaf om 20 uur naar buiten om te applaudiseren.

Wat vindt Persoons van die applaus-actie? En toont dat meer appreciatie dan deze prijs? (Lees voort onder het fragment)

Videospeler inladen...

Dat het een loodzware tijd was en nog steeds is voor ons zorgpersoneel staat buiten kijf. Elke dag geconfronteerd worden met zieke mensen die helaas ook het leven laten, dat weegt uiteraard mentaal door. 

Hoe staat haar team er voor? Hoe houden zij zich sterk? (Lees voort onder het fragment)

Videospeler inladen...

Dat we deze crisis ons nog lang zullen herinneren, daar twijfelt niemand aan. Persoons wordt er al meer dan een jaar mee geconfronteerd en die strijd gaat dagelijks door. 

Hoe zal Persoons over 20 jaar terugkijken op de coronacrisis? Welk moment zal haar het meeste bijblijven? 

Videospeler inladen...

Meest gelezen